Samarbete med HV-Skola och Skansenbutiken

HV-Skola Klässbols Skansenbutiken

Samarbete med HV-Skola och Skansenbutiken


I maj presenterar Skansenbutiken en ny kollektion linnehanddukar, formgivna av studenter som går sista året på Högre Textil Hantverksutbildning. Samarbetet med Klässbols är det andra i ordningen och man har skapat fyra nya mönsterbilder och vävt de första teknikproverna för hand. Studenterna har även denna gång utforskat uttryck i vävstol, experimenterat med bindningar och tagit fram en unik design där form och funktion står i fokus. Tillsammans med framtidens textilformgivare har Klässbols årligen utforskat nya synergier mellan hantverksarv och samtid.
I år har även världens första friluftsmuseum, Skansen, bjudits in för att delta i samarbetet, och motiven har hittats i Skansens miljö med utgångspunkt.

Några röster i projektet:

– Som studerande har det varit en fantastisk möjlighet att få designa en handduk som vävs upp på ett kvalitetsväveri som Klässbols. Att sedan se handdukarna i Skansenbutikens sortiment känns hedersfullt och roligt, säger en av de formgivande studerande vid HV Skola.

– Att föra ett traditionellt hantverk och material vidare innebär att inte stå stilla, utan att utvecklas tillsammans med bland annat de nyfikna studenterna på Handarbetets Vänner och HV Skola, säger Dick Johansson, marknadschef på Klässbols Linneväveri.

– Det är många parametrar som ska stämma för att en design ska bli en färdig produkt. För oss har det varit roligt att kunna skicka med eleverna den kunskap vi besitter om hur en arbetsprocess kan se ut. Och att sedan få se hur träffsäkert de tolkat Skansen som både bärare av ett kulturarv och en aktör inom framtidens natur- och miljöfrågor har varit väldigt roligt, säger Anna Bodén, enhetschef butiker och marknader på Skansen.

Kollektionen HV x Klässbol x Skansen lanseras den 1 maj 2021 och säljs exklusivt i Skansenbutiken och på skansenbutiken.se

……

Tidigare samarbete med HV-skola 2019

Klässbols i samarbete med HV Skola och Designtorget

Handarbetets Vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri samarbete linnehanddukar


För tredje året i rad får textilstuderande från den anrika textilhantverksskolan Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. Nytt för i år är att Klässbols Linneväveri är en samarbetspartner. Arbetet består av 11 nya mönsterbilder som tillverkas på väveriet i Klässbol och lanseras hos Designtorget i begränsad upplaga om 20 exklusiva exemplar av varje handduk.

I mer än 130 år har HV Skola på Djurgården i Stockholm utbildat framtidens konsthantverkare inom textila hantverkstekniker. Gemensamt med Designtorget värnar Handarbetets Vänner om produkter som håller år efter år. Under åtta veckor har formstudenter i projektet ”Kollektion i småskalig produktion” utmanat traditionella metoder och textila material. Med utgångspunkt från Designtorgets sortiment har studenterna tagit fram en egen design. – Att jobba med Sveriges ledande textil- och designskolor ser vi som spännande, positivt och utmanande. En viktig strategi för att hitta framtidens uppdragsgivare och kunder. Att göra det tillsammans med Designtorget gör det än mer perfekt! Säger Andreas Johansson, VD

Handarbetets vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri linnehanddukarna
Handarbetets Vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri samarbete studenter


Studenter som deltagit (bild och namnföljd är ej korrekt):
Sigrid Daregård, Sofia Starborg, Julia Kåsjö, Jennie Jakobsson, Eva Mendel, Suha Ayal, Shamiran Adam, Lina Kac, Nini Maakestad, Norpan Magnus Eriksson and Lea Constan.

Läs om projektet på Handarbetets Vänner Skola webbplats

Eller på Inredningsnyhter.se

Välj din valuta