Kunglig Hovleverantör - Klässbols Linneväveri

Kunglig Hovleverantör

En tusenårig kvalitetsmärkning

En Kunglig Hovleverantör innehar en personlig och ovanlig utmärkelse. Konung Carl XVI Gustaf anser att hovleverantörerna är “moderna representanter för det bästa i svensk hantverkstradition” (ur boken Konung Carl XVI Gustafs hovleverantörer). Konung Carl XVI har idag cirka 130 hovleverantörer som är alla svenska företag och representerar ett stort antal branscher. Idag är det mycket få företag som utnämns till Kunglig Hovleverantör. Ansökan beviljas endast av H.M. Konungen och H.M. Drottningen. Av alla ansökningar som inkommer till hovförvaltningen beviljas bara någon eller några få per år. För att kunna bli utnämnd till Kunglig Hovleverantör måste företaget ha bedrivit verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi på ett klanderfritt sätt. Hovleverantörskapet är direkt knutet till en kunglig person. Vid ett tronskifte förfaller alla hovleverantörskap och företagen måste sända in en helt ny ansökan. Utmärkelsen är också knuten till VD eller innehavaren av företaget.

Klässbols Linneväveri har sedan 1970-talet äran att förse Svenska hovet med exklusivt bordslinne i form av handvävda dukar och servetter, Kungaduken, möbeltyg, Bolstertyg och gardiner. Vanligtvis i samband med vigslar och dop. Nedan hittar ni några exempel.

Läs om vilka mer om är Hovleverantörer>>

Kungaduken

Kungaduken Klässbols Linneväveri Hans Thomsson Foto: Henrik Garlov/Kungliga Hovstaterna

Hans Thomsson handvävda “Kungaduken”. Foto: Henrik Garlov/Kungliga Hovstaterna

Med anledning av 20-årsfirandet av Konung Carl XVI Gustaf som regent, den 15 september 1993, beslutade riksdagen och regeringen att överlämna en gåva. Den bestod av ett duktyg avsett för den officiella kungliga taffeln i Karl XI:s galleri på Stockholms slott. Gåvan överlämnades av riksdagens dåvarande talman Ingegerd Troedsson.

Duktyget består av sju dukar av åtta meters längd och två dukar på fyra meter, alla med tre meters bredd. Till denna stora bredd finns det endast en handvävstol och ingen maskinvävstol att tillgå. Därtill kommer två hundra servetter. Duktyg och servetter vävdes i linnedamast. Varpen är av italienskt lin nr. 50 och väften av irländskt lin nr. 60 med en täthet av 40×48 trådar per centimeter.

Mönstret är komponerat av Karin Björquist, mer känd som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik, med textiltekniskt bistånd av Ingrid Dessau. Initiativtagare och ledare av projektet har varit konstkritiker Åke Livstedt och arkitekt Magnus Silfverheim – samma personer utgjorde även projektgruppen som skapade Nobelkonceptet för Nobelfesten. Vävmästare var Hans Thomsson, och i projeket har även Handarbetets vänner medverkat.

Precis som på servetterna så består mönstret av en bred vågrörelse i bården och av stora strödda stjärnor i spegeln kring kungaparets spegelmonogram. Stjärnorna syftar på polstjärnan, en gammal symbol för svenska kungen.

Om vävmästaren Hans Thomsson

Hans Thomsson är gute och uppvuxen i Hemse på Gotland. Efter gymnasiet gick han en terminskurs i vävning på Säveskolan i Visby och gjorde ett halvårs praktik på Hemslöjden i Visby, innan han genomgick vävutbildning i Borås 1990-1991, som uppföljdes av ytterligare en kurs i Borås 1992. Under åren 1993-1998 vävde han Kungaduken i uppdrag av Klässbols Linneväveri och gick därpå en kurs i jacquardvävning i Florens i slutet på 1998. Där lärde han sig bl.a. att väva kopior av tyg med mönster från renässansen, sidenvävning av hög kvalitet och med andra bindningar än de han lärt i Norden. Under åren har Hans Thomsson fått stort förtroende för många nämnsvärda uppdrag. Idag har han sin ateljé i Äskekärr nerom Kinnekulle med avsikt att väva linnedamast.

————

Bröllopsgåva till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Bröllopsgåva Klässbols Linnevaäveri

Till bröllopsparet Jacquard-vävde vi sänglinne i extra tunt och exklusivt lin med Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kronkrönta monogram. Fyra örngott, två påslakan och två underlakan blev det och färgen är äggskalsvit.

————

Bröllopsgåva till Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia

Klässbols Carl Philip gåva

Söndagen den 17 maj 2015 ägde lysningen rum inför vigseln mellan Prins Carl Philip och numera Prinsessan Sofia Hellqvist. Vid lysningsmottagningen på Kungliga slottet överlämnade Landshövding Kenneth Johansson gåvor från Värmland. Länets gåva till bröllopsparet består av tre delar där den första delen är ett åtagande att skydda naturen i det snart bildade naturreservatet Byamossarna i Arvika kommun. Genom stöd av näringslivet i Värmland överlämnade landshövdingen dessutom ett konstverk av Karlstadskonstnären Karolina Nolin samt specialdesignade produkter från Klässbols Linneväveri.

I produkterna, som ingår i Klässbols Linneväveris nya kollektion ”Ack Wermeland”, har designern Margot Barolo hämtat inspiration från den värmländska naturen, framför allt naturen i Byamossarna. – Duken har fått sitt mönster med hjälp av Värmlandsvisan som beskriver en kärlek till naturen. Bokstäverna och orden bildar ett mönster av ränder som flödar över duken. Servettens mönster återspeglar de mossor och övrig vegetation som är typiska för naturreservatet Byamossarna. Motivet är abstrakt och storlekarna förvrängda. Dessutom är ränderna inspirerade från kartans beteckning för våtmark och myr, säger formgivaren Margot Barolo.

Uppsättningen består av en duk samt tolv st unika servetter i hellinne med bröllopsparets gemensamma monogram inväft. Hela gåvan är insvepta i en special gjord linneväska, även denna med bröllopsparets monogram inväft.

Läs hela pressmeddelandet från Länsstyrelsen här.

Linneväska Ack Wermeland Byamossen Margot Barolo Klässbols Linneväveri Bröllopsgåva till Prins Carl-Philip och Sofia
Duk och 12 st servetter Ack Wermeland Byamossen Margot Barolo Klässbols Linneväveri Bröllopsgåva till Prins Carl-Philip och Sofia

————

Dopgåva till H.K.H Prinsessan Estelle

Gåva till H.K.H. Estelle i form av sänglinne. Klässbols Linneväveri, Billerud och Region Värmland

På initiativ av Region Värmland har Klässbols Linneväveri tillverkat ett bäddset med underlakan, kuddvar och påslakan i 100 procent lin. Mönstret består av stjärnor efter namnet Estelle som betyder stjärna. Gåvan omsluts av en pappersförpackning tillverkad av Billerud.

– Både gåvan och den vackra förpackningen är goda exempel på produkter från vårt framgångsrika värmländska näringsliv. Det känns väldigt roligt att den överlämnas i samband med dopet, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd, Region Värmland.

Lär mer på SVTs webbplats.

Kartong Gåva till H.K.H. Estelle i form av sänglinne. Klässbols Linneväveri, Billerud och Region Värmland

————

Dopgåva till Prins Alexander

Dopgåva till Prins Alexander

Till Hertigarna av Värmland – Prins Cal-Philips och Prinsessan Sofias förstfödde son Prins Alexander vävde vi handdukar med Alexanders alldeles egna monogram.

————

Välj din valuta