Klässbols Linneväveri

Se filmen. Tvätt och skötselråd Klässbols Linneväveri

Klässbols tvätt- och skötselråd

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har hög vacker glans samt en sval och slät yta. Linets förmåga att ta åt sig vatten gör det till ett oöverträffat material i såväl toalett- som kökshanddukar även om materialets skönhetsvärden gör att det mest används till finare dukar, servetter, gardiner och andra mer exklusiva ting. En av alla fördelar med linprodukter är att du inte behöver tvätta lika ofta. Linets yta är glatt och smutsavvisande, därför håller det sig fräscht längre. Linet torkar snabbt och minskar risken av bakterietillväxt. Därför avger exempelvis en linnehandduk sällan lukt och detta bidrar till att handduken inte behöver tvättas lika ofta.

För inspiration – se tvättfilmen

Vi rekommenderar följande

Torktumling är absolut förbjudet och räkna alltid med en krympmån på cirka 5-7% vid första tvätten. De tvättråd vi ger är alltid till för våra linneprodukter. Försök alltid behandla linnetvätten så skonsamt som möjligt. Välj helst skongång vid maskintvätt. Vid annan tvättmetod än maskintvätt bör man kontrollera temperaturen med termometer och se till att tvättiden inte överstiger 15 minuter vid uppnådd maximitemperatur. Det varierar vilken produkt du vill tvätta men allt nytt linne släpper linfibrer i de första tvättarna. En del mer och en del mindre, så tänk på att inte blanda linneprodukter med annan tvätt. 

Sortera tvätten

Börja med att sortera tvätten efter oblekt, blekt (vit), svart eller kulört. Har du fått en fläck? Scrolla neråt och läs först där.

Blötlägg alltid nya oblekta linneprodukter före tvätt.

Låt den nya linneprodukten ligga i ljummet vatten ca 20 till 30 minuter innan tvätt. Du undviker då brytveck på vävnaden. (Gäller inte kulörta produkter).

Tvätta

Linne bevarar bäst sin ursprungliga färg genom att du alltid använder tvättmedel utan blekmedel.
Vi rekommenderar även Almgrens siden-tvättvål som är mycket skonsam och effektiv. Speciellt ömtåliga saker kan man lägga i en nätkasse under tvättningen och på det sättet minska slitaget i tvättmaskinen.

Använd alltid maximalt med vatten så att överskottet av fibrer följer med avloppsvattnet. Välj ett kort program och 60° C (inte ett eco-program då det är vattensnålt) gärna extra sköljning om det är möjligt. Har du en besvärliga fläck som kräver högre temperatur kan du öka temperaturen, men aldrig över 80° C eftersom linet då kan minska i spänst, glans och styrka.
Ska du tvätta BADA badlakan och Diskdukarna fyll tvättmaskinen med tvättgods, t.ex. andra textiler, handdukar, lakan då tvätten gnuggas istället för att slås runt i trumman med risk för att det lossnar mer fibrer. När tvätten är klar, se till att rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd.

Har du köpt metervara och ska klä om exempelvis möbler kan du låta bli att tvätta tyget då ett otvättat tyg står emot fläckar bättre och håller formen längre.

Tork – centrifug och torktumling

Centrifugering bör göras så kort och skonsam som möjligt. När tvätten är klar, rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd och hängtorka produkten torr. Naturfärgat och kulört linne bör inte torkas i starkt solljus. Vi förbjuder torktumling då det sliter hårt på linet och förkortar livslängden. Undvik att lägga våta linnetextilier på varandra utan låt dem hellre ligga hoprullade i fuktigt tillstånd inför mangling eller strykning.

Strykning och mangling

Sträck det fuktiga linnet efter tvätt och häng på tork. Stryk det fuktiga linnet på tre prickar på strykjärnet. Har du kallmangel så manglar du det flera gånger för att uppnå maximal lyster.

bada klässbols

Tvättråd BADA badlakan

Tvätta i 60°. Produkten släpper ifrån sig linnefibrer vid tvätt, särskilt de första tvättarna, så fyll tvättmaskinen med tvättgods, t ex andra handdukar eller sänglinne då tvätten gnuggas istället för att slås runt i trumman, med risk för att det lossnar mer fibrer. Använd INTE eco-program utan tillsätt extra vattenmängd eller extra sköljning om möjlighet finns. Efter tvätt, rensa filtret i luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd. PS, BADA tål att centrifugeras och torktumlas.

Gärdet linnehandduk som servett. Färg vit med svart rand

Har du fått en fläck?

Vänta inte, starta behandlingen på en gång. Galltvål och linoljesåpa är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. Röda fläckar från rödvin, bär eller rotfrukter behandlas med att hälla kokande vatten genom fläcken (över ett handfat) medan någon gnuggar varsamt med fingrarna med gummihandske eller tvättsvamp. Men var försiktig med det heta vattnet!
Fläckar från blod och ägg behandlas med kallt vatten och galltvål eller linoljesåpa, gärna det vi säljer i våra butiker.

––––––––

Dela Dela på Facebook Dela på Twitter
Jubileumsikon för konungen 50 år på tronen

Jubileumsåret 2023

Vi välkomnar det nya året med att fira H.M. Konungens 50 år på tronen och 500-årsminnet av valet då Gustav Vasa utses till Sveriges kung. Under jubileumsåret mellan februari – september, reser Konungen och Drottningen genom hela Sverige för att besöka samtliga residensstäder. Vi hoppas att få ett finbesök igen i vårt väveri.

Klässbols Linneväveriets prismottagare tog emot av VD Andreas Johansson, Cenita Johansson Åsen och Dick Johansson, några av väveriets ägare -Flankerade av Niklas Löfberg och Mikael Löfberg (vänster), samt Therese Gustafsson och Kathrine Löfberg (höger)

Vi vann Löfberg Family Business Award 2022!

I fredags var det äntligen dags. Galan 100° Karlstad hölls och under fredagen fick vi ta emot priset Löfberg Family Business Award 2022! Vi är så stolta och oerhört tacksamma, något som vår..

hundra grader karlstad

Vi är nominerade till Löfberg Family Business award 2022!

Det är med stor glädje som vi kan meddela att vi är nominerade till Löfberg Family Business award 2022. Vi är otroligt stolta över

Tiger of Sweden kavaj av Klässbolslinne

Tiger of Sweden klär i Klässbolslinne

Samarbete som skapar balans i hantverksarvet och höjer medvetenheten i sommar.

Klässbols i samarbete med modeskaparen Lars Nilsson skapar IV Klöver Collection

Ett vackert mönster med tydlig anknytning till naturen och med inspiration av Louise de Vilmorin.

Blandade produkter i linblomsgrön Klässbols linneväveri

Välkommen Linblomsgrön

Färgen ersätter ljusgröna kulörer som lime, ljusgrön och grön.

Sophie Jungkvist textildesigner Klässbols porträttfoto Magnus Lersten

Sophie tänjer textilgränserna

Läs studenten från Borås textilhögskolas egna ord om hur de omtalade textilierna tagits fram.

Gammalt mönster av Druvklasen Klässbols Linneväveri

Hur Druvklasen kom till Nystuga

När Hjalmar, Klässbols grundare gjort klart sin textilutbildning fick han med sig två böcker hem till Värmland…

Julia på Stampen och fiskmåsarna

Läs om Julia på Stampen som 1915 återvände från Amerika och bosatte sig i Klässbol.

Köp lingarn på rulle hos oss

Handla lingarn ur vårt garnlager

Nu kan du handla lingarn direkt från vårt lager!

Personlig service

Handla med personlig service i våra butiker

Vill du handla hos oss men känner osäkerhet i att vistas bland andra? Testa vår personliga service!

Gärdet och Asp, bordsdukning med skogen som inspiration

Duka med ”skogarnes hemlighet”

Använd din fantasi och skapa middagsdukningar influerad av naturens egen rytm. Se exempel på sensommar/höstdukningar ifrån butikerna.

Linolja och linoljesåpa från Värmlands linkompani

Populär linolja i vår butik

Värmlands Linkompani är ett litet linoljepresseri ett stenkast ifrån Klässbol. Här tillverkas kallpressade linoljeprodukter utan tillsatser.

Butiken i Klässbol. Utdrag ur filmen om Klässbols Linneväveri besöksnäring i Värmland

Så hittar du lättast våra öppettider

Planerar du att besöka oss? Här är fyra sätt att snabbt få reda på öppettiderna.

Hanne Vedel linneprodukter Anne, Line och Marie

Nya produkter av Hanne Vedel

Samarbetet med danska Hanne Vedel fortsätter och vi lanserar nu bordslöpare, handdukar och servetter namngivna efter hennes barnbarn.

Wanja Djanaieff designer Klässbols Linneväveri Himmel och Helvete

Himmel och Helvete av Wanja Djanaieff

Himmel och Helvete är en damastberättelse i modern tappning som bejakar våra rötter. Serien togs fram av Wanja Djanaieff i samarbete med Svensk Slöjd.

Artikel om Glaskogen och dess omgivning The New York Times Magasin

Glaskogen och Klässbols i New York Times

Uppmärksamheten kring Glaskogen och omgivning i Västvärmland når nya höjer.

Klässbols får besök av Japansk TV med anledning av Kunglig hovleverantör

Klässbols i Japansk TV

I samband av kröningen av Japans nye kejsare Naruhito så gästade Japansk TV News Watch 9 / NHK Klässbols Stockholm som en av två kungliga hovleverantörer.

Kalla den diskduk, disktrasa eller torkduk, allt går lika bra. En hållbar naturprodukt från Klässbols Linneväveri som finns i 10 olika färger

Diskdukar / torkdukar för hela hemmet.

Torkdukar för alla rum håller ditt hem tort och fräscht på ett miljövänligt sätt. Naturprodukten har lång livslängd och är fri ifrån microfiber.

Bröllop i det fria. Krans & Krona linneduk vit Krans & Krona vit klässbols Wanja Djanaieff ovanifrån

I nöd och lust – linne till bröllopet

Vi hjälper er med att välja rätt linnedukar och servetter till bröllopet. Är du ute efter bröllopspresenter så hjälper vi er gärna även med det.

I butiken i Klässbol har bolstertyger för köp och visning. Foto Tommy Pedersen

Bolster både inne och ute

Piffa upp din sommarstuga med nytt tyg eller ta med dig en kudde ut i hängmattan! Vi har Bolster i smalrand, mellanrand och bredrand i fem olika färger.

Jenne Adén Klässbols Linneväveri linnehanddukar Säter och Haga

Om Jennie Adéns handdukar Säter och Haga

Linnehanddukarna Säter och Haga av Jennie Adén är av klassiska vävmönster och tekniker. De får gärna användas utan att de stryks eller manglas.

Håll dig uppdaterad. Bli medlem i Linneklubben!

Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och erbjudanden via vårt medlemsbrev. Fyll i er mailadress, uppdatera och invänta bekräftelse.

Vi delar inte din mailadress men någon annan än den tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs om vår integritetspolicy>>

Välj valuta

Byt valuta genom att välja här vilken som passar er bäst.