Tvätt och skötselråd - Klässbols Linneväveri

Se filmen. Tvätt och skötselråd Klässbols Linneväveri

Tvätt och skötselråd

Textilier i lin bör tvättas i 60° C, men besvärliga fläckar kan kräva högre temperatur, dock inte högre än 80° C. Linne är ett hållbart och ett slitstarkt material och det bästa av allt, ett bra val för miljön. Räkna alltid med en krympmån på cirka 5-7% vid första tvätten av nytt linne.

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har hög vacker glans samt en sval och slät yta. 

Fördelar med linne:

  • Linets förmåga att ta åt sig vatten, det gör det till ett oöverträffat material.
  • Linneprodukter behöver du inte tvätta lika ofta som andra material.
  • Det är ett naturligt, slitstarkt och hållbart material.
  • Ett bra val för miljön!

SKÖTSELRÅD

1. Blötläggning
Lägg det nya linnet i ljummet vatten i ca 20-30 minuter innan tvätt för att undvika brytveck, men även för att bidra till mer vatten i tvättmaskinen. Tvätt av en större duk – blötlägg i 1-2 timmar så att fibrerna blir riktigt mjuka.

2. Tvättmedel
Vi rekommenderar kulörtvättmedel till alla våra textilier eller tvättmedel utan blekmedel. Har du fått en fläck? Behandla fläckar så fort som möjligt! Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. Läs mer om fläckborttagning lite längre ner.

3. Vattenrikt program
Allt nytt linne släpper överskott av fibrer i början som behöver sköljas ur i tvätten. Ställ in tvättmaskinen på det program med den mest generösa vattenmängden. Tvätta inte med eco program då det är vattensnålt. Lägg till extra sköljning om möjligt för att se till att överskotts fibrer följer med avloppsvattnet. Rensa gärna luddfiltret innan tvätt.

Tvätta i 60° C grader och tvätta linnet separat och inte med andra material då det kan ludda överskotts fiber. Har du en besvärlig fläck som kräver högre temperatur kan du öka temperaturen, men aldrig över 80° C eftersom linet då kan minska i spänst, glans och styrka.

4. Tork – centrifugering och torktumling

Vid centrifugering ska endast låg hastighet användas (400-800), ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Vid höga hastigheter kan fibrerna knäckas, vilket gör att kvalitén försämras och mer överskottsfibrer skapas. När tvätten är klar, rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd.

Vi avråder från torktumling. Bada handduk är den produkt som du kan torktumla om så önskas.

Torkning av ditt linne:
Hängtorka linnet efter tvätt. Naturfärgat och kulört linne bör inte torkas i starkt solljus. Undvik också att lägga våta linnetextilier på varandra, låt dem hellre ligga hoprullade, fuktigt inför mangling eller strykning.

5. Strykning & mangling
Sträck det fuktiga linnet efter tvätt och häng på tork. Mangla eller stryk väl fuktat på tre prickar på strykjärnet. Har du en kallmangel så mangla linnet flera gånger för att uppnå maximal lyster.

Har du fått en fläck?
Vänta inte med att starta behandlingen, börja på en gång. Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. 

Rödvin – fläckar från rödvin, bär eller rotfrukter behandlas med att hälla kokande vatten genom fläcken medan någon gnuggar varsamt med fingrarna med gummihandske eller tvättsvamp.

Fläckar från blod och ägg behandlas med kallt vatten och galltvål eller linoljesåpa. Vi säljer både linoljesåpa och galltvål hos oss.

Övriga tvättråd

Tvätt av större linneduk

Önskar du att tvätta en större duk så rekommenderar vi dig då att lämna in den till oss. Beställ vår tvätt-tjänst här. Du kan också lämna in din tvätt direkt hos oss i Klässbol eller till vår butik i Stockholm. Vi hjälper dig mer än gärna.

Om du ändå vill tvätta duken hemma så rekommenderar vi dig att undersöka vilken maxvikt din tvättmaskin tål.

Gardiner

Våra gardiner kan man räkna med en krympmån på cirka 2% både på längd och bredd i samband med första tvätten. Tvättemperaturen bör vara 30° C och de ska inte torktumlas.

Metervara

Har du köpt metervara och ska klä om exempelvis möbler kan du låta bli att tvätta tyget då ett otvättat tyg står emot fläckar bättre och håller formen längre.

Fläckborttagning

Starta behandlingen av fläcken omgående! Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. 

Rödvinsfläck – fläckar från rödvin, bär eller rotfrukter behandlas med att hälla kokande vatten genom fläcken medan någon gnuggar varsamt med fingrarna med gummihandske eller tvättsvamp.
Att koka upp mjölk är också ett effektivt sätt. Koka upp mjölk, dra av kastrullen från plattan och doppa fläcken i varm mjölk. Låt det sedan ligga och dra lite.

Blod och äggfläckar – behandlas med kallt vatten och galltvål eller linoljesåpa. Vi säljer både linoljesåpa och galltvål hos oss.

Bada klässbols

Gällande vår populära kollektion BADA badhanddukar:

Tvätta i 60° C och separat. Tvätta ej med eco program. Extra sköljning rekommenderas då lin släpper ifrån sig fibrer i de första tvättarna så att överskottet följer med ut i avloppsvattnet. Viktigt att rensa filtret i luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd. Torktumling rekommenderas för bästa resultat.

TVÄTTFILM

Här får du väldigt bra tips på hur du tar hand om ditt linne på bästa sätt.

––––––––

Välj din valuta