TVÄTT OCH SKÖTSELRÅD - Klässbols Linneväveri

Se filmen. Tvätt och skötselråd Klässbols Linneväveri

TVÄTT OCH SKÖTSELRÅD

Textilier i lin bör tvättas i 60° C, men besvärliga fläckar kan kräva högre temperatur, dock inte högre än 80° C. Linne är ett hållbart och ett slitstarkt material och det bästa av allt, ett bra val för miljön. Räkna alltid med en krympmån på cirka 5-7% vid första tvätten av nytt linne.

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har hög vacker glans samt en sval och slät yta. 

Några fördelar med linneprodukter är:

  • Linets förmåga att ta åt sig vatten, det gör det till ett oöverträffat material.
  • Linneprodukter behöver du inte tvätta lika ofta som andra material.
  • Det är ett naturligt, slitstarkt och hållbart material.
  • Ett bra val för miljön!

1. Blötläggning
Lägg det nya linnet i ljummet vatten i ca 20-30 minuter innan tvätt för att undvika brytveck, men även för att bidra till mer vatten i tvättmaskinen. Tvätt av en större duk – blötlägg i 1-2 timmar så att fibrerna blir riktigt mjuka.

2. Tvättmedel
Vi rekommenderar kulörtvättmedel till alla våra textilier eller tvättmedel utan blekmedel. Har du fått en fläck? Behandla fläckar så fort som möjligt! Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. Läs mer om fläckborttagning lite längre ner.

3. Vattenrikt program
Allt nytt linne släpper överskott av fibrer i början som behöver sköljas ur i tvätten. Ställ in tvättmaskinen på det program med den mest generösa vattenmängden. Tvätta inte med eco program då det är vattensnålt. Lägg till extra sköljning om möjligt för att se till att överskotts fibrer följer med avloppsvattnet. Rensa gärna luddfiltret innan tvätt.

Tvätta i 60° C grader och tvätta linnet separat och inte med andra material då det kan ludda överskotts fiber. Har du en besvärlig fläck som kräver högre temperatur kan du öka temperaturen, men aldrig över 80° C eftersom linet då kan minska i spänst, glans och styrka.

4. Tork – centrifugering och torktumling

Vid centrifugering ska endast låg hastighet användas (400-800), ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Vid höga hastigheter kan fibrerna knäckas, vilket gör att kvalitén försämras och mer överskottsfibrer skapas. När tvätten är klar, rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd.

Vi avråder från torktumling. Bada handduk är den produkt som du kan torktumla om så önskas.

Torkning av ditt linne:
Hängtorka linnet efter tvätt. Naturfärgat och kulört linne bör inte torkas i starkt solljus. Undvik också att lägga våta linnetextilier på varandra, låt dem hellre ligga hoprullade, fuktigt inför mangling eller strykning.

5. Strykning & mangling
Sträck det fuktiga linnet efter tvätt och häng på tork. Mangla eller stryk väl fuktat på tre prickar på strykjärnet. Har du en kallmangel så mangla linnet flera gånger för att uppnå maximal lyster.

Har du fått en fläck?
Vänta inte med att starta behandlingen, börja på en gång. Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. 

Rödvin – fläckar från rödvin, bär eller rotfrukter behandlas med att hälla kokande vatten genom fläcken medan någon gnuggar varsamt med fingrarna med gummihandske eller tvättsvamp.

Fläckar från blod och ägg behandlas med kallt vatten och galltvål eller linoljesåpa. Vi säljer både linoljesåpa och galltvål hos oss.

––––––––

Övriga tvättråd

Tvätt av större linneduk

Önskar du att tvätta en större duk så rekommenderar vi dig då att lämna in den till oss. Beställ vår tvätt-tjänst här. Du kan också lämna in din tvätt direkt hos oss i Klässbol eller till vår butik i Stockholm. Vi hjälper dig mer än gärna.

Om du ändå vill tvätta duken hemma så rekommenderar vi dig att undersöka vilken maxvikt din tvättmaskin tål.

Metervara

Har du köpt metervara och ska klä om exempelvis möbler kan du låta bli att tvätta tyget då ett otvättat tyg står emot fläckar bättre och håller formen längre.

Fläckborttagning

Starta behandlingen av fläcken omgående! Vi rekommenderar att använda galltvål och linoljesåpa som är effektivt och miljövänligt, testa gärna båda två. 

Rödvinsfläck – fläckar från rödvin, bär eller rotfrukter behandlas med att hälla kokande vatten genom fläcken medan någon gnuggar varsamt med fingrarna med gummihandske eller tvättsvamp.
Att koka upp mjölk är också ett effektivt sätt. Koka upp mjölk, dra av kastrullen från plattan och doppa fläcken i varm mjölk. Låt det sedan ligga och dra lite.

Blod och äggfläckar – behandlas med kallt vatten och galltvål eller linoljesåpa. Vi säljer både linoljesåpa och galltvål hos oss.

Bada klässbols

Gällande vår populära kollektion BADA badhanddukar:

Tvätta i 60° C och separat. Tvätta ej med eco program. Extra sköljning rekommenderas då lin släpper ifrån sig fibrer i de första tvättarna så att överskottet följer med ut i avloppsvattnet. Viktigt att rensa filtret i luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd. Torktumling rekommenderas för bästa resultat.

Dick berättar om hur du tvättar ditt lin

––––––––

Formrundan värmalnd - klässbols Linneväveri

FORMRUNDAN VÄRMLAND

Nu till helgen den 1-3 september är det dags för Formrundan Värmland, anordnat av Svensk Form Värmland i samarbete med Region Värmland och Visit Värmland. Ett arrangemang som samlar och synliggör den kreativitet som finns i Värmland inom form, design, hantverk och arkitektur. Vi bjuder på kaffe hela helgen så varmt välkommen till vårt väveri och […]

Klässbols Linneväveri - bröllop, bröllopspresenter

BRÖLLOPSPRESENTER SOM HÅLLER I GENERATIONER

Det är bröllopstider och gåvor från Klässbols Linneväveri är en symbol för kärlek och vänskap, som följer brudparet genom livet. Välj mellan vackra dukar, servetter, bordslöpare, linnehanddukar och mycket mer.

Samarbete med Kristina Stark - hank glashandduk med Klässbols Linneväveri

KLÄSSBOLS x KRISTINA STARK

En efterlängtad ny kollektion i samarbete med formgivaren Kristina Stark. Möt glashandduken Hank, en ny glashandduk.

Urban Johansson knyter i ny varp i vävmaskinen. Klässbols Linneväveri

KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI FÅR TVÅ NYA ÄGARE

Klässbols Linneväveri har fått två nya ägare. Inte mindre än Andreas Johansson, VD sedan 2003 och John Johansson, vävare och lean koordinator som ansluter sig som ägare, och som nu blir lika stora delägare som sina kusiner Stefan Johansson och Cenita Johansson Åsen.

Jubileumsikon för konungen 50 år på tronen

Jubileumsåret 2023

Vi välkomnar det nya året med att fira H.M. Konungens 50 år på tronen och 500-årsminnet av valet då Gustav Vasa utses till Sveriges kung. Under jubileumsåret mellan februari – september, reser Konungen och Drottningen genom hela Sverige för att besöka samtliga residensstäder. Vi hoppas att få ett finbesök igen i vårt väveri.

Klässbols Linneväveriets prismottagare tog emot av VD Andreas Johansson, Cenita Johansson Åsen och Dick Johansson, några av väveriets ägare -Flankerade av Niklas Löfberg och Mikael Löfberg (vänster), samt Therese Gustafsson och Kathrine Löfberg (höger)

Vi vann Löfberg Family Business Award 2022!

I fredags var det äntligen dags. Galan 100° Karlstad hölls och under fredagen fick vi ta emot priset Löfberg Family Business Award 2022! Vi är så stolta och oerhört tacksamma, något som vår..

hundra grader karlstad

Vi är nominerade till Löfberg Family Business award 2022!

Det är med stor glädje som vi kan meddela att vi är nominerade till Löfberg Family Business award 2022. Vi är otroligt stolta över

Tiger of Sweden kavaj av Klässbolslinne

Tiger of Sweden klär i Klässbolslinne

Samarbete som skapar balans i hantverksarvet och höjer medvetenheten i sommar.

IV klöver duk i mossgrönt. Ett samarbete med Lars nilsson och Klässbols Linneväveri

Klässbols i samarbete med modeskaparen Lars Nilsson skapar IV Klöver Collection

Ett vackert mönster med tydlig anknytning till naturen och med inspiration av Louise de Vilmorin.

Blandade produkter i linblomsgrön Klässbols linneväveri

Välkommen Linblomsgrön

Färgen ersätter ljusgröna kulörer som lime, ljusgrön och grön.

Sophie Jungkvist textildesigner Klässbols porträttfoto Magnus Lersten

Sophie tänjer textilgränserna

Läs studenten från Borås textilhögskolas egna ord om hur de omtalade textilierna tagits fram.

Gammalt mönster av Druvklasen Klässbols Linneväveri

Hur Druvklasen kom till Nystuga

När Hjalmar, Klässbols grundare gjort klart sin textilutbildning fick han med sig två böcker hem till Värmland…

Julia på Stampen och fiskmåsarna

Läs om Julia på Stampen som 1915 återvände från Amerika och bosatte sig i Klässbol.

Köp lingarn på rulle hos oss

Handla lingarn ur vårt garnlager

Nu kan du handla lingarn direkt från vårt lager!

Personlig service

Handla med personlig service i våra butiker

Vill du handla hos oss men känner osäkerhet i att vistas bland andra? Testa vår personliga service!

Gärdet och Asp, bordsdukning med skogen som inspiration

Duka med “skogarnes hemlighet”

Använd din fantasi och skapa middagsdukningar influerad av naturens egen rytm. Se exempel på sensommar/höstdukningar ifrån butikerna.

Linolja och linoljesåpa från Värmlands linkompani

Populär linolja i vår butik

Värmlands Linkompani är ett litet linoljepresseri ett stenkast ifrån Klässbol. Här tillverkas kallpressade linoljeprodukter utan tillsatser.

Butiken i Klässbol. Utdrag ur filmen om Klässbols Linneväveri besöksnäring i Värmland

Så hittar du lättast våra öppettider

Planerar du att besöka oss? Här är fyra sätt att snabbt få reda på öppettiderna.

Hanne Vedel linneprodukter Anne, Line och Marie

Nya produkter av Hanne Vedel

Samarbetet med danska Hanne Vedel fortsätter och vi lanserar nu bordslöpare, handdukar och servetter namngivna efter hennes barnbarn.

Wanja Djanaieff designer Klässbols Linneväveri Himmel och Helvete

Himmel och Helvete av Wanja Djanaieff

Himmel och Helvete är en damastberättelse i modern tappning som bejakar våra rötter. Serien togs fram av Wanja Djanaieff i samarbete med Svensk Slöjd.

Artikel om Glaskogen och dess omgivning The New York Times Magasin

Glaskogen och Klässbols i New York Times

Uppmärksamheten kring Glaskogen och omgivning i Västvärmland når nya höjer.

Klässbols får besök av Japansk TV med anledning av Kunglig hovleverantör

Klässbols i Japansk TV

I samband av kröningen av Japans nye kejsare Naruhito så gästade Japansk TV News Watch 9 / NHK Klässbols Stockholm som en av två kungliga hovleverantörer.

Välj din valuta