Lin, ett miljövänligt & hållbart val - Klässbols Linneväveri

Köp lingarn på rulle hos oss

Lin, ett miljövänligt och hållbart val

Lin har länge varit en del av vår historia och vår framtid. Sedan stenåldern har detta naturliga, slitstarka och hållbara material varit en trogen följeslagare i människans textilarv. Vi på Klässbols Linneväveri är stolta över att ha förvaltat denna uråldriga tradition i över ett sekel, vävandes linne med samma hängivenhet och precision som våra förfäder.

Att lin är ett av våra äldsta textilfibrer är inte bara en historielektion, det är ett levande bevis på materialets tidlösa kvalitet. Linnevävning är inte bara en del av vår historia, det är en del av oss. Varje tråd vi väver bär med sig ett löfte om mindre miljöpåverkan, en omtanke som genomsyrar vårt arbete och våra produkter. Vårt linne står inte bara för hållbarhet i materialet självt, utan också för ett arv av hantverksskicklighet och omsorg om vår planet.

När du väljer våra linneprodukter, blir du en del av denna anrika tradition. Du väljer inte bara ett miljösmart alternativ, du väljer ett stycke levande historia och hantverk. Vår passion för linnevävning har hållit i över 100 år, och tack vare dig kan vi fortsätta att föra denna stolta tradition vidare.

Var kommer vårt lingarn ifrån?

Det lingarn som vi väver våra linneprodukter av idag kommer från spånadslin som odlas i Frankrike och Belgien. Allt odlas enligt reglerna för hållbart ekologiskt jordbruk. Där bereds även linet vilket betyder att man förädlar spånadslinet till spinnbara fibrer som sedan blir rågarn på olika spinnerier runt om i världen. Man färgar även garnet på spinnerierna.


Vi köper vårt GOTS miljömärkta lingarn (Global Organic Textile Standard) från italienska Linificio och Franska Safilin. Dessa företag är miljöcertifierade fullt ut och kontrolleras noggrant i europeiska leveranskedjor. Varför köper vi lingarnet från dessa länder kanske du undrar? Det är främst för att det tyvärr inte går att köpa i Sverige. Men även för att dessa lingarnslevarantörer kan leverera de färger och volymer vi önskar, de har rätt miljöpolicy samt att de har ett visst CSR-arbete (Safilin) som vi uppskattar.
De färger som lingarnet färgas med med är också GOTS miljömärkta. Det innebär bland annat att inga farliga kemikalier används. Du kan läsa mer om GOTS på medvetenkonsumtion.se.

Några av våra halvlinne-produkter är vävda i 50 % lin och 50 % bomull. Det bomullsgarnet kommer från Tyska Otto Garne som även de är är certifierade med Fair Trade, GOTS med mera. 

I denna fascinerande video ger Safilin, en av våra värderade lingarnsleverantörer, en exklusiv inblick i hur deras fina lingarn framställs. Vi är stolta över att samarbeta med dedikerade hantverkare som Safilin, vars omsorgsfulla process inte bara garanterar högsta kvalitet utan även speglar vårt gemensamma engagemang för hållbarhet och traditionellt hantverk. Följ med på en resa som visar hela processen från linets odling till det färdiga garnet – en process som vi finner djupt fascinerande och som ligger i hjärtat av våra kvalitetsprodukter.

Video från SAFILIN.fr

VÅR sytråd

Vi använder Gütermann polyestertråd som är Oeko-Tex certifierad, vilket betyder att den är skonsam för djur, natur och fri från gifter. Tråden som är extremt hållbar kräver mycket mindre vatten och energiförbrukning i produktionen än motsvarande tillverkning av bomull t.ex. Tack vare tillverkarens MCT teknik så är fibersläppet ytterst minimalt då de jobbar med oändliga fibrer till skillnad som i en traditionell Corespun teknik.

Gör ett klimatsmart val du med och handla linneprodukter med lång hållbarhet!

Välj din valuta