Lin, ett miljövänligt & hållbart val - Klässbols Linneväveri

Skörde tid av linne. Klässbols Linneväveri

Lin är ett naturligt, slitstarkt och hållbart material och ett textilfiber som har använts sedan stenåldern. Det är faktiskt ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber, materialet har dessutom en mindre miljöpåverkan än många andra textiler. Linneprodukter i sig har lång hållbarhet, är extra snällt mot planeten och är därför ett miljösmart alternativ. Handla miljömässigt och hållbart, för planetens skull.

Var kommer lingarnet ifrån?

Det lingarn som vi väver våra linneprodukter av idag kommer från spånadslin som odlas i Frankrike och Belgien. Allt odlas enligt reglerna för hållbart ekologiskt jordbruk. Där bereds även linet vilket betyder att man förädlar spånadslinet till spinnbara fibrer som sedan blir rågarn på olika spinnerier runt om i världen. Man färgar även garnet på spinnerierna.


Vi köper vårt GOTS miljömärkta lingarn (Global Organic Textile Standard) från italienska Linificio och Franska Safilin. Dessa företag är miljöcertifierade fullt ut och kontrolleras noggrant i europeiska leveranskedjor. Varför köper vi lingarnet från dessa länder kanske du undrar? Det är främst för att det tyvärr inte går att köpa i Sverige. Men även för att dessa lingarnslevarantörer kan leverera de färger och volymer vi önskar, de har rätt miljöpolicy samt att de har ett visst CSR-arbete (Safilin) som vi uppskattar.
De färger som lingarnet färgas med med är också GOTS miljömärkta. Det innebär bland annat att inga farliga kemikalier används. Du kan läsa mer om GOTS på medvetenkonsumtion.se.

Några av våra halvlinne-produkter är vävda i 50 % lin och 50 % bomull. Det bomullsgarnet kommer från Tyska Otto Garne som även de är är certifierade med Fair Trade, GOTS med mera. 

Här visar en av våra lingarnsleverantörer Safilin hur deras lingarn tas fram. En mycket intressant process tycker vi.

Video från SAFILIN.fr

Men sytråden då?

Vi använder Gütermann polyestertråd som är Oeko-Tex certifierad, vilket betyder att den är skonsam för djur, natur och fri från gifter. Tråden som är extremt hållbar kräver mycket mindre vatten och energiförbrukning i produktionen än motsvarande tillverkning av bomull t.ex. Tack vare tillverkarens MCT teknik så är fibersläppet ytterst minimalt då de jobbar med oändliga fibrer till skillnad som i en traditionell Corespun teknik.

Gör ett klimatsmart val du med och handla linneprodukter med lång hållbarhet!

––––––––

Välj din valuta