Klässbols Linneväveri – berättelsen - Klässbols Linneväveri

KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI – BERÄTTELSEN

Ett genuint hantverkskunnande och en brinnande passion för tillverkningen av det unika och personliga med mål att behålla och utveckla tillverkningen i Klässbol som förverkligar kunders drömmar och behov, det har alltid varit drivkraften för fyra generationer.

Här är historien som tog sin början under 1920.

Hjalmar med Vitalis i knäet. Augusta med Viola.
Hjalmar med Vitalis i knäet och Augusta med dottern Viola.
Gammal vävstol klässbols linneväveri

Vår historia börjar 1884 när vår farfar Hjalmar Johansson föddes i Klässbol i västra Värmland. Familjen var stor och de var åtta i syskonskaran. Som nioåring började farfar Hjalmar vid ortens yllefabrik som springpojke. Det var där hans intresse för vävning väcktes och det växte med åren. Efter anställningar som vävlagare i Arvika och Sågmyra flyttade han till Borås för utbildning vid vävskolan. Yrkeserfarenhet fick han vid Borås Jacquardväveri och senare på Västergötlands Yllefabrik i Tidan.

Året hade hunnit bli 1918 då han fick en förfrågan om att återvända till Klässbol. Stafnäs Ullspinneri behövde hjälp på grund av generationsskifte. Farfar Hjalmar, farmor Augusta och deras åtta barn flyttade då tillbaka till sin hembygd och farfar började som Vävmästare på ullspinneriet. Han insåg snart att ullspinneriet inte gick att rädda, men på kvällstid hade han börjat väva linnelakan och handdukar på en handvävstol hemma i köket. Linet kom från traktens bönder och farfar vävde till vänner och bekanta.

Med tiden växte hans kundkrets och 1921 köpte han sin första mekaniska vävstol. Den tronade i vardagsrummet och taket till sovrummet fick ge plats med ett hål för den efterlängtade jacquarden. Vävstolen gick varm dag som natt och 1924 kunde farfar köpa ett soldattorp ca 400 m från bostaden dit han flyttade sin verksamhet. Han investerade även i ytterligare två vävstolar. Sju mönster hann farfar Hjalmar påbörja innan han hastigt gick bort 1928, endast 44 år gammal. Inte anade han då att hans hantverk skulle bli grunden till ett internationellt företag.

Med stark inverkan av Glafsfjorden, Billingen och Sörtjärnet och dess vattensystem närdes hantverkartraditioner i generationer. Vattensystemen var starka nog att driva ett tjog kvarnar och sågverk.

När farfar gått bort stod hans familj inför ett svårt beslut – skulle de driva väveriet vidare? Det fanns gott om skulder men inga pengar. Svaret kom när familjen hittade en livförsäkring som farfar tecknat utan farmors vetskap. Den var värd 4000 kronor vilket ju var en förmögenhet på den tiden. Det var som att farfar hade anat vad som skulle hända. Nu kunde familjen fortsätta verksamheten han byggt upp. Vår far, Vitalis, tog över ansvaret för vävningen. Faster Viola tog hand om räkenskaperna, farmor stod för försäljningen och de övriga syskonen hjälpte till allteftersom de blev äldre. Trots tuffa tider och många motgångar fortsatte de att driva väveriet och förde därmed traditionen vidare.

Året 1975 överläts väveriet på oss söner, Sven-Olof, Torbjörn och undertecknad, alla vävare sen 14 års ålder.

Nutid:
Idag finns broder Urban och hans son John, brorson Stefan, samt brorsdotter Cenita med i företaget. Andreas, min son som också tillhör den fjärde generationen, har axlat ansvaret som VD sedan 2003. Idag äger hela generation fyra familjeföretaget, Cenita Åsen Johansson, Andreas Johansson, John Johansson och Stefan Johansson.

Precis som för farfar, är kvalitet vår klaraste ledstjärna. Våra vävmönster är en kulturskatt som vi fått i arv och som vi förvaltar med största respekt. Glädjen i att få dela med oss av dessa tidlösa mönster samt annan god design är vår drivkraft som vi hoppas ska ta Klässbols vidare på den resa som farfar en gång startade.

Dick Johansson
Tredje generationen och barnbarn till grundaren Hjalmar Johansson.

Klässbol Linneväveriets ägare och fjärde generationen Johansson

Klässbol Linneväveriets ägare. Fjärde generationen Johansson. Cenita johansson åsen, john johansson, stefan johansson, andreas johansson.
Anderas Johansson från vänster, Cenita Johansson åsen, John Johansson och Stefan Johansson.
Boken Att väva sin historia

Vill du veta mer om Klässbols historia så finns vår bok “Att väva vår historia” att köpa på Väveriet i både Klässbol och Stockholm samt i vissa bokhandlare online, som exempelis Bokus.

Välj din valuta