Stäng
Klassbols linneväveri newcolorworld

Om våra nya färger

Klässbols Linneväveri välkomnar er till en ny färgvärld!

Klässbols Linneväveri bär på en mönsterskatt formgiven över tid. Klassiska mönster som Gästabud och Schackrutan samsas med nya såsom Gåsöga, Bada, Norrland eller Sjumilaskog. Synonymt för dem alla, oavsett tidsepok, är den höga kvalitén, vävarens hantverkskunskap och väveriets omsorg om materialen. Den nya färgvärlden är ett förändringsarbete som ska besvara frågor som – vad behövs idag och vad håller i framtiden?

Vår senaste satsning tar avstamp i färgens värld, där en total översyn av hela sortimentet har gjorts i samarbete med den rutinerade formgivaren Lena Bergström. Ett färgbibliotek har skapats och grunden för nutid och framtid har lagts.

Det långsiktiga arbetet styrs av färgfamiljer som hämtats från naturen och det som påverkas av den. Dessa grundfärger består, medan accent-färgerna förändras i takt med tidens gång.

Färgarbetet som pågått under nästan tre år är en av de största utmaningarna i vår nästan hundraåriga historia. Aldrig tidigare har väveriet heller gjort en liknande översyn av produkter. Flera av våra mest klassiska produkter som Schackrutan, Citron, Stavnäsrutan och Fiskmåsen får nytt liv i och med de nya färgerna och några försvinner för att ge plats åt helt nya produkter som Demi och Trecolore. Alla färger kommer inte finnas tillgängliga till alla produkter men färgpaletten kommer genomsyra det mesta och varsamt fördelas där de passar bäst.

Tanken med den nya färgvärlden är även att det ska väva samman produkterna så att man kan matcha på ett helt annat sätt än tidigare. Väljer man exempelvis en ljusblå duk så finns alltid en rad närliggande färgtoner i andra produkter. Man ska inte känna sig låst och man ska kunna förändra, plocka bort och lägga till, utan att intryck eller förändring blir för stark.

Klässbols Linneväveri välkomnar er till vår nya färgvärld och ställer frågan – vilka färger är ni?

 

Klässbols Linneväveri Nya färgvärlden Demi Trecolore

 

Demi och Trecolore, nyheter hos Klässbols Linneväveri

Demi och Trecolore var de första produkterna som kom ut ur den nya färgvärlden.

Demi kudde hellinne Klässbols Linneväveri Lena Bergstrom brons
Demi är en ny kuddserie inom inredningssegmentet, formgiven av Lena Bergström. Demi är ett fint exempel på hur man genom olika vävtekniker kan variera uttrycket. Lena Bergström berättar: ”På ena sidan är bindningen väftsatin. I denna ser man inslagsgarnet mer. På motsatt sida är bindningen panama, som ger ett mera liksidigt uttryck. Resultatet blir en textil som upplevs som enfärgad fast med oliksidig struktur. Den får mera ”kropp” i sitt uttryck”.
Demi blir en fin komplettering till tidigare sortiment inom inredningssegmentet hos Klässbols. En tacksam produkt att med enkla medel förändra uttrycket i rummet.

 

Gardin Trecolore hellinne Klässbols linneväveri Lena Bergström vinröd|Color:vinrod

Den nya gardinserien Trecolore föddes under framtagningsprocessen av det nya färgbiblioteket. Under testvävningarna med en gles varp i vitt, sand och svart med olika färger i inslaget kunde man tydligare se skillnaderna och de olika skiftningarna i respektive varpfärg. Provvävningarna presenterade vackra, skira textiler med tre vertikala ränder i kulörer som väl kompletterade befintligt sortiment och skapar möjlighet att inreda med tidlös textil. Lena Bergström säger: ”Som konsument, inredningsarkitekt och arkitekt tror jag att en färg inom tre olika valörer kan ge ett spännande färgspektra inom “samma” färg. En slags “basvara” med schattering. De vertikala ränderna förhöjer också rummet.”

 

Klassiker får nytt liv med nya färger.

Det vävs för fullt i väveriet och inte bara nya produkter tas fram utan klassisiker som Daldräll, Fiskmåsen, Citron, Schackrutan, Druvklasen, Linjal och Gärdet får nytt liv i och med nya utvalda färger. 
Alla produkter finns inte i webbutiken förrän de testats för storskalig försäljning men i väveributiken i Klässbol kan man dock köpa de flesta.

Klässbols Linneväveri Nya färgvärlden nygamla produkter

Gamla klassiker får nytt liv i och med nya färgerna. Här ser vi Daldräll, Schackrutan, Citron, Gärdet, Linjal, Fiskmåsen, Druvklasen, Satin.

 

Klässbols Linneväveri en ny färgvärld Linjal handdukar

På väggen i väveributiken hänger de ”nya” linjal.

 

Gärdet hellinne Klässbols Linneväveri Karl-Åke Johansson

Likaså gör Gärdet med sina utvalda färger. Har man sina favoritfärger sen tidigare så kan man nu få dem i ny tappning med nya färgnamn. Till exempel en gul som heter ”lejongul”, en rosa som heter puderrosa, gråblå som heter dimblå osv.

 

Klässbols Linneväveri en ny färgvärld Citron duk

Duken Druvklasen är en riktig klassiker som har även den många år på nacken och funnits i många färger.
Varför inte använda den som en väggdekoration?

Citron löpare hellinne Klässbols Linneväveri Hjalmar Johansson

Citron löpare. Formgiven av Hjalmar Johansson. Ännu ett klassisk mönster.

 

Stavnäsrutan hellinne Klässbols Linneväveri Hjalmar Johansson

 

Följ oss vidare i vårt arbete med den nya färgvärlden på hemsidan, i våra butiker, Facebook, Instagram eller nyhetsbrev.

Dela Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google Plus
Julmarknad Skansen foto Maria Johansson/skansen

Julmarknaderna här kommer vi!

Under november och december kan ni traditionsenligt möta upp oss på Liseberg, Skansen och Voksenåsen hotel i Oslo. I år finns vi även med på Kaffekvarnens julmarknad (läs mer)

Nobel duk hellinne Klässbols Linneväveri Ingrid Dessau sand kampanj

Nobeldukningen

I december varje år är det åter dags för en av världens mest uppmärksammade tillställningar (läs mer)

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ
Till toppen