Svenska ambassaden - Klässbols Linneväveri

SVENSKA UTRIKESDEPARTEMENTET

Tre kronor

Sedan 1981 tillverkar vi bordslinne och servetter med mönstret “Tre kronor” för svenska ambassader globalt på uppdrag av Svenska Utrikesdepartementet. Designer Sofia Vidén har spelat en nyckelroll i skapandet av detta unika mönster, som kombinerar skönhet med en rik historisk symbolik. Vårt uppdrag är en ära, och vi är stolta över att representera svenska traditioner och kultur internationellt.

svenska ambassadens bordslinnen av klässbols linneväveri
svenska ambassadens bordslinnen av klässbols linneväveri

Hur uppdraget kom till..

Utdrag ur boken ”Att väva sin historia”: 

Efter den näst intill chockartade utställningen – LIN hos Märta Österdahl 1982, så hände otroligt mycket för oss på Klässbols Linneväveri. Vi fick inrätta flera telefonlinjer i huset och självförtroendet växte.

Strax därefter tog dåvarande chefen för Kungliga byggnadsstyrelsen Göran Faust kontakt med oss och bad om offert på linneservetter och linnedukar för svenska beskickning runt om i världen. Detta betydde genomslag i offentligheten. Klässbols antog utmaningen. Bakom förslaget låg Astri Sampes hållning i frågan. Man hade kunnat tänka sig syntetfiber men Astrid Sampe insisterade på linne och hade pekat ut Klässbolsföretaget. För ändamålet och för det höjda kvalitétkravet krävdes en helt ny vävstol och mycket finspunnet garn. Byggnadsstyrelsens beställning innebar att kopiera de dukar svenska ambassader som Sofie Widén hade ritat på 40-talet.

Satelit

Senaste tillverkningen till Svenska utrikesdepartementet är dukar och servetterna Satelit. Design står vår formgivare Lena Bergström för. Satellits mönsterbild symboliserar riktningar av olika möten över hela världen. En omloppsbana av samtal kring det runda dukade bordet. Linjerna löper fram i det glänsande linet och korsar varandras vägar. Satellittrådar som bildar en väv av glädje, värme och samförstånd.

satelit, linnedukar till svenska utrikesdepartimentet klässbols linneväveri

Välj din valuta