Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och exklusiva erbjudanden via våra medlemsbrev. Fyll i er mailadress nedan.

Vi håller din mailadress för oss själva och delar den endast med tredje part som gör denna tjänst möjlig.

Läs vår integritetspolicy.

Välj valuta

Byt valuta genom att välja här vilken som passar er bäst.

Håll dig uppdaterad. Bli med i Linneklubben!

Nationalmuseum

Nationalmuseet möbeltyger Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin soffa från vänster Matti Klenell Mattias Stählbom Stina Löfgren Carina Seth Andersson Gabriella Gustafson

Under 5 år höll Nationalmuseum i Stockholm stängt. Anledningen var att hela muséet totalrenoverades. Det satsades stort på att ta fram unika möbler, textilier, glas, bestick med mera. Totalt har cirka 80 produkter tagits fram. Bakom designen står i huvudsak designduon TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och Matti Klenell som dessutom varit konstnärlig ledare för hela projektet. Inblandade var även gästformgivare som Monica Backström, Ludvig Löfgren, Mattias Stahlbom och Jacob Solgren för att nämna några. Många erkända varumärken var delaktiga i projektet såsom exempelvis Swedese, Gense och Källemo. På textilsidan gick uppdraget till Klässbols Linneväveri. Totalt två projekt genomfördes och ett utav dessa resulterade i möbeltyger vävda i 100% ull.

Värmlandsfödde Matti Klenell valde att göra en tolkning av Schackrutan. Matti säger: ”För egen del handlade det om att förhålla mig till Klässbolsrutan och att förnya och leka med företagets arv på ett intressant sätt. Rutorna i olika storlekar beskriver ett skimrande sökande efter en slutlig fast form. Naturligtvis låg samarbetet med Klässbol mig extra nära då jag ju är från Värmland. Det är därför en del även av mitt arv.”

Totalt togs fem olika mönster fram. Samtliga med sin egen identitet, återspeglad av respektive formgivare. Tygerna är vävda i 100% ull, vilket var förstå gången för Klässbols. Dick Johansson säger: ”Vi började med att väva i 50% lin och 50% ull, men valde sedan att väva helt i ull för att nå en mer slitstark produkt. Tygerna ska bl a användas för att klä möbler och kräver därför mer än textil som används på det dukade bordet eller i kök och bad. Det har varit en rolig och lärorik process för oss. Mönsterbilderna var krävande att få till då de är frilagda och trådarna därmed vandrar mellan varp och väft. Projekt av detta slag förflyttar alltid positioner och utvecklar produktionen. Dessutom är det en sann ära att få bidra med produkter till Nationalmuseum.”
Tyget används till möbler framtagna av Offect samt till stolsdynor avsedda för produkter från Korgmakare Larsson i Gamla Stan. Samtliga möbeltyger har också använts för att sy upp ett draperi. I detta återser man de olika mönsterbilderna, sydda sida vid sida på en bredd av 90 cm. Vilket resulterar i ett vackert, effektfullt draperi på total bredd om 4,5 meter som fungerar som rumsavdelare i restaurangen.

Väven möbeltyg design Stina Löfgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Husets Linne

Tillsammans med Jacob Solgren har vi tagit fram dukar och servetter i 100% lin till restaurangen. Mönstret är inspirerat av delar av innertaket på Nationalmuseum som är ett vackert grafiskt mönster och framträder i det naturfärgade linnet. Förutom servett och duk har Jacob Solgren formgivit handdukar till restaurangen i ett grovt, oblekt restlinne som ger den sin härliga struktur.

Ett mål för Nationalmuseum är att besökarna på muséet ska ges möjlighet att köpa delar av de specialframtagna produkterna.
Ur Klässbols Linneväveris sortiment kommer man att kunna köpa såväl servett som duk och det gör du här.

Husets linne duk servett design Jakob Solgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Foto: Pia Ulin

Husets linne linneduk och linneservett dukning 3 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Husets linneservett 2 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Husets linne linneduk och linneservett Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Sse klippet på vår Youtubekanal

 

————

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ