Stäng
Klässbols Linneväveri Calle väver

Öppettider väveri och butik i Klässbol

I väveriet i Klässbol har du möjlighet att uppleva produktionen av Klässbols Linneväveris linneprodukter på nära håll. Du boka en guidning i förväg på eller gå och utforska på egen hand. I guidningen får ni ta del av vår snart hundraåriga historia.

I väveributiken kan du även inhandla våra produkter, med tillgång till hela vårt sortiment, samt produkter ur andra sorteringen. Här får du alltid ”fabriks”priser, som garanterat är värt ett besök.

Välkommen in för att uppleva ett genuint svenskt hantverk!

Våra öppettider:

Mån-Fre: 09.00-18.00
Lördag: 10.00-16.00
Söndag: 10.00-16.00 (maj-september)

För bokning av guidning eller övriga tider:

Telefon: 0570 46 01 85
Fax: 0570 46 04 08
E-post: info@klassbols.se

Hitta hit:
Damastvägen 5
671 95 Klässbol
Sverige

Hitta hit

 

Öppettider showroom och butik i Stockholm

Här erbjuder vi ett stort urval av vårt sortiment, kundservice med mottagning för tvätt och mangling, och dessutom anpassad försäljning samt rådgivning för inredningsuppdrag.

Upplev ett genuint svenskt hantverk!

Öppetider:
Tis-Fre: 11.00-18.00
Lördag: 11.00-16.00

För övriga tider, vänligen kontakta:
Sofia Jansdotter, butiksansvarig
Direkt: 08 612 31 00
Klässbol: 0570 46 01 85
Fax: 0570 46 04 08
E-post: stockholm@klassbols.se

Hitta hit:

(Tunnelbanestation: Rådmansgatan)
Sveavägen 104
113 50 Stockholm
Sverige

 

Kaffekvarnen (öppnar snart för en ny säsong)

Klässbols Linneväveri Kaffekvarnen café och lunch

I nära anslutning till väveriet (250 m) ligger KaffeKvarnen som på ett harmoniskt sätt kompletterar ditt besök i Klässbol.

Här kan du köpa glass, fika från eget bageri eller njuta av ett glas vin med en bit mat. Allt i en miljö som vittnar om dåtidens samlingspunkt. Miljön vid KaffeKvarnen är både interiört och exteriört prisbelönt.

KaffeKvarnen ägs av Klässbols Linneväveri, men drivs från och med säsongen 2018 av arrendator Weronica Johansson.
Lokalerna är ytterst lämpliga för bröllop, födelsedagar, privata fester, mm.

Ring oss gärna för information eller bokning!

Våra öppettider (2018):

Maj – Juni
Mån-Sön: 11.00-16.00
Stängt på midsommarafton!

1 Juli – 20 Augusti
Mån-Sön: 11.00-18.00

21 Augusti – 31 Augusti
Mån-Sön: 11.00-16.00

1 September – 1 Oktober
Fre-Sön: 11.00-16.00  (1 oktober sista dagen för säsongen)

Övriga tider efter överenskommelse
Telefon: 0570 46 02 29
E-post: info@kaffekvarnen.com

Välkommen till sommaren 2018!

Personal

Återförsäljare

Här nedan ser ni en lista på våra återförsäljare.

Klässbols Krönika

Vår historia börjar 1884 när vår farfar Hjalmar Johansson föddes i Klässbol i västra Värmland. Familjen var stor och de var åtta i syskonskaran. Som nioåring började farfar Hjalmar vid ortens yllefabrik som springpojke. Det var där hans intresse för vävning väcktes och det växte med åren. Efter anställningar som vävlagare i Arvika och Sågmyra flyttade han till Borås för utbildning vid vävskolan. Yrkeserfarenhet fick han vid Borås Jacquardväveri och senare på Västergötlands Yllefabrik i Tidan.

Året hade hunnit bli 1918 då han fick en förfrågan om att återvända till Klässbol. Stafnäs Ullspinneri behövde hjälp på grund av generationsskifte. Farfar Hjalmar, farmor Augusta och deras åtta barn flyttade då tillbaka till sin hembygd och farfar började som Vävmästare på ullspinneriet. Han insåg snart att ullspinneriet inte gick att rädda, men på kvällstid hade han börjat väva linnelakan och handdukar på en handvävstol hemma i köket. Linet kom från traktens bönder och farfar vävde till vänner och bekanta.

Med tiden växte hans kundkrets och 1921 köpte han sin första mekaniska vävstol. Den tronade i vardagsrummet och taket till sovrummet fick ge plats med ett hål för den efterlängtade jacquarden. Vävstolen gick varm dag som natt och 1924 kunde farfar köpa ett soldattorp ca 400 m från bostaden dit han flyttade sin verksamhet. Han investerade även i ytterligare två vävstolar. Sju mönster hann farfar Hjalmar påbörja innan han hastigt gick bort 1928, endast 44 år gammal. Inte anade han då att hans hantverk skulle bli grunden till ett internationellt företag.

När farfar gått bort stod hans familj inför ett svårt beslut – skulle de driva väveriet vidare? Det fanns gott om skulder men inga pengar. Svaret kom när familjen hittade en livförsäkring som farfar tecknat utan farmors vetskap. Den var värd 4000 kronor vilket ju var en förmögenhet på den tiden. Det var som att farfar hade anat vad som skulle hända. Nu kunde familjen fortsätta verksamheten han byggt upp. Vår far, Vitalis, tog över ansvaret för vävningen. Faster Viola tog hand om räkenskaperna, farmor stod för försäljningen och de övriga syskonen hjälpte till allteftersom de blev äldre. Trots tuffa tider och många motgångar fortsatte de att driva väveriet och förde därmed traditionen vidare.

Året 1975 överläts väveriet på oss söner, Sven-Olof, Torbjörn och undertecknad, alla vävare sen 14 års ålder. Idag finns även broder Urban och brorson Stefan, samt brorsdotter Cenita med i ägarskaran, som tagit över efter sina fäder Sven-Olof respektive Torbjörn. Andreas, som också tillhör den fjärde generationen, har axlat ansvaret som VD.

Precis som för farfar, är kvalitet vår klaraste ledstjärna. Våra vävmönster är en kulturskatt som vi fått i arv och som vi förvaltar med största respekt. Glädjen i att få dela med oss av dessa tidlösa mönster samt annan god design är vår drivkraft som vi hoppas ska ta Klässbols vidare på den resa som farfar en gång startade.

Dick Johansson, en av fyra delägare

 

Klässbols Linneväveri video

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ
Till toppen