Stäng

Kategori: Okategoriserade

Formexmässan januari 2019

På Formexmässan i januari 2019 gästades montern av två av formgivarna till textilierna till Nationalmuseum och vi visade upp ”blå ordern”. Ni kan även se klippet på vår Youtubekanal

”Blå ordern” störst i vår historia.

Det tisslades och tasslades på väveriet under hösten 2018. Anledningen var inte att julen var annalkande utan kring en viss ”blå order”. En order som kom att bli vår största någonsin med 48.000 artiklar. Beställare och Klässbols kund, Hanne Vedel är känd världen runt för sina högkvalitativa tyger i tidlös design till bland annat FN,s huvudbyggnad i New York, till Folketinget i Danmark, hundratals kyrkor och oräkneliga hem och företag.
Just detta beställningsjobb skulle slutligen ges i julklapp till Danfoss Danmarks 6.000 anställda, och i och med att Thermia i Arvika tidigare ägdes av Danfoss så var diskretion viktig så inte överraskningen spolierades.

98 miljoner meter blått garn gick det åt för att tillverka 24.000 st servetter och 24.000 tabletter. Det varpades, provvävdes, vävdes, kalandrerades (manglades), synades, fållades, konfektionerades, stryktes, paketerades och till sist skeppades över Öresund.
Varför färgen blå valdes av Hanne och hennes team var för att den färgen anses passa porslin bäst.

Allt skulle levereras några veckor före jul och när väveriet tidigare fått större ordrar så har en kortare period kunnat avsättas utan att rucka på arbetsflödet för mycket. Men denna gång var det annorlunda då det tog stor del av försommaren och hösten att få klart. Det innebar att en del justeringar i arbetsflöden fick läggas om. Produktionslinjen var strikt och alla gjorde verkligen sitt yttersta för att få fram ett så perfekt resultat som möjligt.

Arbetet i sig var en fin utmaning för företaget och en unik möjlighet att visa att vi kan ta emot riktigt stora ordrar.

Se gärna filmen nedan som Sven Dall (Hanne Vedels son) gjort under sina dagar hos oss.
Föredrar ni att se den på Hanne Youtubekanal så gör ni det här

Till er som undrar över ifall ni kommer kunna köpa dessa ”blå produkter” så kommer de finnas på andrasorteringen i butiken i Klässbol tills vidare.

Lägre fraktpriser

Kära webbkunder! Alla beställningar upp till 2499 kr har samma fraktpris – 79 kr, oavsett vikt. Handlar du för 2500 kr så gäller gratis frakt, precis som tidigare. Priserna gäller endast köp inom Sverige. Fraktpriser utrikes följer som tidigare rådande pristabeller på respektive fraktbolag.

I år dukar vi Nobelfestens bord för 27:e året

Nobel duk Hellinne Klässbols Linneväveri Ingrid Dessau Nobeldukningen

Den 10:e december riktas åter världens blickar mot Sverige och Nobelmiddagen. I år är det 27:e året i rad som Klässbols Linneväveri är samarbetspartner och Dick Johansson, nuvarande marknadschef och tredje generationens vävare i väveriet, åker från Värmland med nymanglade dukar och servetter till middagen för att sedan vara på plats vid dukningen. Samma procedur år efter år.

Över tusen gäster är inbjudna och får under kvällen avnjuta en middag av finaste slag vid vackert dukade bord. Klässbols Linneväveri bidrar med 500 meter duk i ädlaste linne och 1350 generösa servetter som mäter hela 70×70 cm.

1991 lanserades resultatet av ett unikt samarbete mellan några av Sveriges skickligaste formgivare och kvalitetsmedvetna tillverkare. Idémakarna bakom projektet var konsthistorikern Åke Livstedt och arkitekt Magnus Silfverhielm. På uppdrag utav Nobelstiftelsen utarbetades ett förslag till förnyelse, kring såväl den ceremoniella inramningen som själva festbanketten, inför firandet av Nobelprisets 90-årsjubileum 1991.
Beslutet fattades att skapa helt nya delar för det dukade bordet och Orrefors, Rörstrand, Gense samt Klässbols Linneväveri fick uppdraget inom sina respektive områden och Gunnar Cyrén, Karin Björquist och Ingrid Dessau fick ansvaret för formgivningen.
För textilens design ansvarade Ingrid Dessau, en enastående formgivare som fick sitt konstnärliga genombrott 1953 under en samutställning med Signe Persson Melin på Galerie Moderne i Stockholm. Efter denna blev hon utsedd till första designer på Kasthall och har under sin tid där signerat åtskilliga mattor i deras kollektion.

Efter att Klässbols Linneväveri fått sitt uppdrag, tog ett stort arbete fart och två vävstolar byggdes upp för ändamålet. All vävning gjordes i mekaniska vävstolar, en med jacquard och en i skaft, allt i satinbindning.
Dukvävstolen blev den bredaste i företagets historia med en vävbredd på 210 cm för att täcka honnörsbordet. Ingen duk var under 10 meter lång och totalt används hela 500 meter duk under Nobel banketten.
Servetterna är generösa och har Nobelemblemet invävt i ena hörnet. Vid dukningen placeras servetten på assietten och genom den speciella Nobelvikningen, kan brödet placeras i den för att hållas varmt till middagen.
Det var ett tidskrävande jobb att väva de 1350 servetterna. Ett arbete som pågick i ett år. En unik del i projektet var att dukarna skulle vävas med naturellt oblekt, obehandlat lin. Skälen till detta var dels ur ett miljöperspektiv, men även för att den oblekta, grå duken skulle få fungera som en scen till glas, porslin, bestick och blomsterarrangemang.

Den 10 december är det alltså dags att för 27 året i rad duka upp världens mest omtalade fest. Ett hedersamt uppdrag som Klässbols Linneväveri sätter stort pris på. Åter igen får 1350 gäster njuta av unik tillställning och få ta del av delar av vårt svenska kulturarv i form av textil, glas och porslin.

Nobelduken och servetterna vävs av Klässbols Linneväveri i traditionell teknik med modern design. Det vävda rutmönstret blir synligt genom att ljuset återkastas olika från varp- och väftytorna. De vita servetterna, 70×70 cm, är vävda i damast med ett tunnare lingarn som fint framhäver Nobelemblemet i ett av servettens hörn. Nobelsortimentet har kompletterats med en servett, 50×50 cm, i satin samt av kulörerna sand och vit, allt i hellinne.

Nobelserien erhöll 1992 utmärkelsen Utmärkt Svensk Form och idag finns det en rad olika produkter i Nobelsortimentet:

Dukar i bredd 160 eller 180 cm. Längd varierar från 160-460 cm. Finns i sand och vit.
Pris från 2262 kr till 6996 kr.
Se mer i webbutiken

Nobel servetter hellinne Klässbols Linneväveri 70x70 Ingrid Dessau vit

Servetter Nobel original 70 x 70 cm med emblem finns i vit.
Pris 469 kr.
Se mer i webbutiken

 

Servetter 50×50 cm utan emblem finns i kulörerna sand och vit.
Pris 239 kr.
Se mer i webbutiken

Löpare 45×120 cm finns i sand.
Pris 469 kr.
Se mer i webbutiken

Tablett 50 x 40 cm finns i sand och vit.
Pris 239 kr
Se mer i webbutiken

 

Dylta linneservett servett tablett Klässbols Linneväveri röd

DYLTA – förlagan till Nobelduken.

DYLTA-mönstret hittades av Röhsska Museets chef Helena Dahlbäck-Luttermans hos friherinnan Lea Åkerhielm på Dylta Bruk i Närke. Originalets kvalité är vävt i grovt hemspunnet oblekt hellinnegarn. Nytillverkningen har tillvaratagit alla originalförutsättningar. Duken ska användas flitigt, den får då ett vackrare utseende för varje tvätt.
Kombinera gärna DYLTA med servett eller tablett eller varför inte handduk?

Se alla Nobelrelaterade produkter

Vem sider bredvid vem på Nobelfesten 2018?

Nobelfestens bordsplacering/Honörsbordet.

Sugen på kuddkrig?

Kudden kan inte bara användas till att luta huvudet mot. Man kan även ha den som skydd mot hemskheter eller varför inte bara spontant krama den? Men roligast är väl ändå att ha kuddkrig och då är det bra att välja kuddar som tål utmaningen! Vi har massor av kuddar i lager för tillfället, så välkomna till våra butiker och vår webbutik.

Textilier till Nationalmuseum

Nationalmuseet möbeltyger Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin soffa från vänster Matti Klenell Mattias Stählbom Stina Löfgren Carina Seth Andersson Gabriella Gustafson

Under 5 år har Nationalmuseum i Stockholm hållit stängt. Anledningen till detta är att hela muséet genomgått totalrenovering utav det slag vi sällan skådat i Sverige. Unik är inte enbart renoveringen utan även den stora satsning man har gjort på att ta fram unika möbler, textilier, glas, bestick med mera. Totalt har cirka 80 produkter tagits fram.

Bakom designen står i huvudsak designduon TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och Matti Klenell som dessutom varit konstnärlig ledare för hela projektet. I tillägg till nämnda formgivare har även gästformgivare bjudits in under projektets gång, Monica Backström, Ludvig Löfgren, Mattias Stahlbom och Jacob Solgren för att nämna några.

Många erkända varumärken har varit en del av projektet såsom exempelvis Swedese, Gense och Källemo. På textilsidan har uppdraget gått till Klässbols Linneväveri. Totalt två projekt har genomförts. Ett utav dessa har resulterat i möbeltyger, vävda i 100% ull. Varje formgivare har gjort sin tolkning som återspeglas i olika mönster.

Värmlandsfödde Matti Klenell har valt att göra en tolkning av Schackrutan. Matti säger: ”För egen del handlade det om att förhålla mig till Klässbolsrutan och att förnya och leka med företagets arv på ett intressant sätt. Rutorna i olika storlekar beskriver ett skimrande sökande efter en slutlig fast form. Naturligtvis låg samarbetet med Klässbol mig extra nära då jag ju är från Värmland. Det är därför en del även av mitt arv.”

Totalt togs fem olika mönster fram. Samtliga med sin egen identitet, återspeglad av respektive formgivare. Tygerna är vävda i 100% ull, vilket sker för första gången hos Klässbols Linneväveri. Dick Johansson säger: ”Vi började med att väva i 50% lin och 50% ull, men valde sedan att väva helt i ull för att nå en mer slitstark produkt. Tygerna ska bl a användas för att klä möbler och kräver därför mer än textil som används på det dukade bordet eller i kök och bad. Det har varit en rolig och lärorik process för oss. Mönsterbilderna var krävande att få till då de är frilagda och trådarna därmed vandrar mellan varp och väft. Projekt av detta slag förflyttar alltid positioner och utvecklar produktionen. Dessutom är det en sann ära att få bidra med produkter till Nationalmuseum.” Tyget används till möbler framtagna av Offect samt till stolsdynor avsedda för produkter från Korgmakare Larsson i Gamla Stan. Samtliga möbeltyger har också använts för att sy upp ett draperi. I detta återser man de olika mönsterbilderna, sydda sida vid sida på en bredd av 90 cm. Vilket resulterar i ett vackert, effektfullt draperi på total bredd om 4,5 meter som fungerar som rumsavdelare i restaurangen.

Inom snar framtid vet vi även om vi kommer kunna sälja dessa textilier för egen räkning.

Väven möbeltyg design Stina Löfgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

 

Husets Linne

Förutom ovan nämnda formgivare har även andra designers bjudits in till olika delar av projektet, Jacob Solgren är en utav dessa. Tillsammans med Klässbols Linneväveri har Jacob tagit fram dukar och servetter i 100% lin till restaurangen. Mönstret är inspirerat av delar av innertaket på Nationalmuseum. Ett vackert grafiskt mönster som träder fram i det naturfärgade linnet. Förutom servett och duk har Jacob Solgren formgivit handdukar till restaurangen i ett grovt, oblekt restlinne som ger den sin härliga struktur.

Ett mål för Nationalmuseum är att besökarna på muséet ska ges möjlighet att köpa delar av de specialframtagna produkterna.
Ur Klässbols Linneväveris sortiment kommer man att kunna köpa såväl servett som duk och det gör du här.

Husets linne duk servett design Jakob Solgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Foto: Pia Ulin

Husets linne linneduk och linneservett dukning 3 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Husets linneservett 2 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Husets linne linneduk och linneservett Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Ni kan även se klippet på vår Youtubekanal

Gårdhagen linnekostymer

Långt ute på en udde med utsikt mot Oslofjorden, nära det pittoreska Strömstad, finns Garhaagen & Kanaljen.
Garhaagen & Kanaljen är ett litet familjeföretag, som drivs med kärlek och omsorg. De ser sig som idealister, men tror benhårt på att leva i harmoni med natur, varandra och ändå kunna leverera kläder i de mest högkvalitativa material. Gaardhagen & Kanaljen är en unik kollektion av herrkläder som produceras av de själva och av tyger i 100% lin från några av Europas återstående linneväverier. Idén är att skapa plagg som du ska kunna ”leva” i, inte behöva vara rädd för fläckar och slitage. Alla kavajer och kostymer blir med tiden därför ”bärarens plagg” och de formas efter kroppens rörelsemönster och blir på så sätt helt unika.

Både formgivning och produktion har rötter i förra sekelskiftets herrskrädderi – och fåfänga. Som undertoner ligger en samklang av stil, humor och esprit. Plaggen är mestadel för honom och erbjuder linnekostymer och linneskjortor, kombinerade med hattar, skor, och accessoarer från några av världens främsta hantverksföretag.

Välkommen till en resa tillbaka i tiden och välkommen till en av få butik i butiken i Klässbol!

Garhaagen & Kanaljens hemsida

Kunglig medalj till Klässbol

Dick Johansson Klässbols linneväveri tar emot Kungliga medaljen av åttonde storleken av Kung Carl XVI Gustav och Drotting Silvia. Foto Yanan Li

Dick Johansson, marknadschef och delägare i Klässbols Linneväveri har fått medalj av kungen. Det meddelade hovet på nationaldagen. Nu har medaljen delats ut på Drottningholms slott och finns i tryggt förvar på linneväveriet i Klässbol.
– Det är en medalj till företaget och inte endast till mig säger Dick. Detta är även ett fint betyg på att det vi gör uppskattas och sätter avtryck säger Dick.

De som känner Dick vet att det är hårt arbete och mycket hjärta som ligger bakom utmärkelsen. Inget kommer gratis. Familjeföretaget som är kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och firar 100 år 2020 kan vittna om både framgång och motgång. Men den viktigaste nyckeln har alltid varit viljan att föra vävartraditionen vidare. Det har i sin tur skapat arbetstillfällen och det är extra kul att dra sitt strå till den stacken säger Dick.

Klässbols Linneväveri har under en lång tid haft lyckan att få tillverka produkter som uppmärksammas. Det har gett ringar på vattnet. Några exempel på dessa arbeten är tillverkning av linnedukar, tabletter och servetter till Nobelfesten, utrikesdepartement, Kungaduken (som tog fem år att handväva) och nu senast inredningstyger till Nationalmuseet. Även samarbeten med välkända formgivare och produkter som visas i inredningsprogram på TV som exempelvis ”Sommar med Ernst” har varit en del av framgången.

Dick Johansson får den kungliga medaljen av åttonde storleken med Serafimerordens band. Motiveringen lyder: ”För förtjänstfulla insatser som kulturbärare inom svenskt näringsliv”

Vi vill även gratulera Lena Sewall (författare, matskribent och värmlänning), som även hon fått medalj med motiveringen ”För betydande insatser som författare.
Är ni intresserade av vilka fler som ingick medaljförläggningen juni 2018 så finns hela listan här.

Dick Johansson Klässbols Linneväveri Kungliga medaljen

Dick Johansson, Drotting Silvia och Kung Carl XVI Gustav. Foto Yanan Li
Dick Johansson, Drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustav. Foto Yanan Li

Bröllopsdagsplaner?

Druvklasen Klässbols linneväveri dimbla

Ni vet väl att ni kan hyra dukar hos oss? Ni sparar både pengar och får dessutom hjälp på vägen. (läs mer)

Vi älskar lin – vår historia via film

Vi älskar att arbeta med lin. Vi älskar naturprodukten som vi väver och bara blir vackrare med åren. Vi älskar även att träffa människor som också älskar linneprodukter och formgivning. Hand i hand.
På den här sidan fyller vi på med film emellanåt. Några färskare än andra, några kortare och några längre. Syftet är alltid desamma, – att via film prata om lin och berätta vår egen berättelse, och dela med oss av kuriosa kring vår snart 100-åriga historia om familjeföretaget Johansson som började i Köket med en vävstol (läs Klässbols krönika)

Funderar ni på ett besök – kanske tar ni en tur och hälsar på inom kort efter att ha sett filmen.
Vill du lär dig att hantera, tvätta och sköta ditt linne på bästa? Svaret finns nedan.
Vill du veta mer om andra företag i Arvikaområdet? Just det – se filmen.

Följ oss gärna på Youtube
och andra sociala medier
Facebook och Instagram
Mycket nöje!

 

Turistmålet

Arvika kommun har många fantastiska turistmål som bland annat Glasskogen, Olssons Brygga och Klässbols Linneväveri. Visste ni att Klässbols Linneväveri är ett av Värmlands mest besökta turistmål enligt Arvika turistbyrå? På sommarhalvåret har vi busslast på busslast, varje dag som vi guidar runt i väveriet och håller föredrag om lin för. På 80- och 90-talet kunde vi ta emot 15-talet bussar om dagen, idag är det något färre men då har en digital förvandling skett och ökat intresset den här vägen istället. Här är en film för de som funderar på att besök.

Så sköter du ditt linne på bästa sätt

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har hög vacker glans samt en sval och slät yta. Linets förmåga att ta åt sig vatten gör det till ett oöverträffat material i såväl toalett- som kökshanddukar. Även om materialets skönhetsvärden gör att det mest används till finare dukar, servetter, gardiner och andra mer exklusiva ting.
Här får du tvättråd av Dick.

Globala företag

– Klässbol är vårt hjärta!
Volvo, Thermia värmepumpar, Swegon, Klässbols Linneväveri och Westmatic är alla globala företag ifrån Arvika kommun. Något som kommunen vill framhäva i en film med syfte att berätta varför företagandet och tillverkningen är såpas starkt.

K&US – Hållbar och långsiktig design

Kläder kan vara både väldesignade, färgstarka och samtidigt vänliga mot både människa och miljö. K&US står för tidlös, avslappnad design med fina former och sinnrika detaljer. Sofistikerat bohemiskt skulle man kunna säga. Naturligt, välskräddat och hållbart, men samtidigt vackert och med passion och eftertanke i varje detalj. K&US produkter ska självklart hålla en hög kvalitet, men samtidigt tycker vi om det lite vildvuxna och ofriserat romantiska. Våra plagg får gärna ha lite patina redan från start.

K&US arbetar med naturmaterial som, lin, ull, siden, viskos och ekologisk bomull. Plaggen är till för dig som tycker om kläder som får dig att må lite extra bra, dag efter dag. K&US modeller känns lyxiga i sin unika design och sina rena material. Vi tror att när vi mår lite bättre så ger det också vackra ringar på vattnet, till glädje för många fler.

Texten är saxat ur klädtillverkaren K&US filosofi och ni finner de bland annat i butiken i Klässbol.
Vi har en hel del nyheter och en hel del klassiker så välkomna in!

Boka en guidad visning av väveriet

På Klässbols Linneväveri har man vävt linne i snart 100 år och här har du möjlighet att få uppleva tillverkningen av linneprodukter på nära håll. Du kan se hela produktionen från varpning och vävning till avsyning och färdigställda produkter. Vår maskinpark spänner över allt från handvävstolar från 1800-talet till helt moderna vävmaskiner. Det går alldeles utmärkt att gå runt och utforska produktionen på egen hand. I vår butik kan du handla prima varor till förmånligt fabrikspris samt även andrasortering med ytterligare nedsatt pris.

Priser:
Mindre grupper (upp till 30 personer) 300 kr
Större grupper (över 30 personer) 10 kronor per person.

Guidningen tar cirka 30 minuter + tid för rundvandring och shopping.

Boka på:
Telefon: 0570 46 01 85
E-post: info@klassbols.se

Se filmen som en försmak:

Klässbols Danmark/Hørhuset 15 år

Påsken 2003 öppnade Else Marie Overgaard och hennes framlidne man Hørhuset i Lønstrup i Danmark. Hørhuset som betyder ”linnehuset”på svenska har samma mål då som nu – att ge ett brett unikt utbud av högsta kvalitét linneprodukter och omfattande service genom entusiasm och kunskap.

Hørhuset är ensamagentur på Klässbols Linneväveris produkter i Danmark men säljer även hemtextilier och kläder från andra leverantörer. Ledorden är alltid skönhet, hållbarhet och miljövänligt.
Butiken ligger i utkanten av Lønstrup – den lilla fiskebyn i den stora naturen. I naturen finner du närheten till havet och i butiken finner du varor i skandinavisk design av högsta kvalitet – producerad i Skandinavien. Så passa på att besöka både butik och njut av naturen när ni besöker Lønstrup.

Hørhusets Hemsida

2017 – ett formidabelt år

Klässbols Linneväveri Nya färgvärlden Demi Trecolore beskuren

Nu summerar vi 2017 och ser tillbaka på ett händelserikt år. Vi har bland annat tagit fram en ny färgvärld i samarbete med den rutinerade formgivaren Lena Bergström. Gamla mönster har fått nytt liv och helt nya produkter har sett dagens ljus. Den nya färgfamiljen är nominerad till Formex Formidable som avgörs på Formexmässan i Stockholm i januari.
Vill du vara med och rösta kan du göra det här.

Svensk Form Värmland utsåg Klässbols Linneväveri till årets Formbärare 2017 i Värmland. ”Vi vill hylla detta familjära företag som förvaltar och för vidare ett arv av hantverkstradition och samtidigt presenterar design som följer tiden”
Läs hela motiveringen här.

Vi var med när O-ringen arrangerades i Arvika och hade cirka 20 000 besökare från ett fyrtiotal länder under en vecka i mitten av sommaren och slog då vårt försäljningsrekord. En ny marknad har öppnat sig i Sydkorea tillsammans med den infödde designern Seoyoung Shin, som på ett skickligt sätt har presenterat våra produkter. I december vävde vi Prins Gabriels dopgåva med prinsens monogram. Prins Gabriel är son till hertigen av Värmland Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. I december levererade vi även för 26:e året i rad dukar till Nobelfesten. Vi ser även tillbaka på ett år där vi har varit med på många mässor och marknader och våra produkter har synts i teve på bästa sändningstid.

Nu är det ett nytt år och redan i januari har vi mycket på gång där vi är med på Reiselivsmässen i Oslo och Formexmässan i Stockholm. Vi ser fram emot fler spännande händelser och vi vill passa på att tacka alla samarbetspartners, formgivare och framför allt er, våra fantastiska kunder!

Följ oss gärna på klassbols.se, på Facebook och Instagram
och varmt välkomna till Klässbol och till butiken i Stockholm!

Gott nytt år!

Nobeldukning för 26:e året

Då var det dags igen. 10 december. Dick Johansson, företagets marknadschef, packade bussen (läs mer)

Välkommen till en ny färgvärld!

Klässbols Linneväveri bär på en mönsterskatt formgiven över tid. Klassiska mönster som Gästabud och Schackrutan samsas med nya såsom Gåsöga, Bada, Norrland eller Sjumilaskog. Synonymt för dem alla, oavsett tidsepok, är den höga kvalitén, vävarens hantverkskunskap och väveriets omsorg om materialen. Den nya färgvärlden är ett förändringsarbete som ska besvara frågor som – vad behövs idag och vad håller i framtiden?
Vår senaste satsning tar avstamp i färgens värld, där en total översyn av hela sortimentet har gjorts i samarbete med den rutinerade formgivaren Lena Bergström. Ett färgbibliotek har skapats och grunden för nutid och framtid har lagts.
Det långsiktiga arbetet styrs av färgfamiljer som hämtats från naturen och det som påverkas av den. Dessa grundfärger består, medan accent-färgerna förändras i takt med tidens gång.
Färgarbetet som pågått under nästan tre år är en av de största utmaningarna i vår nästan hundraåriga historia. Aldrig tidigare har väveriet heller gjort en liknande översyn av produkter. Flera av våra mest klassiska produkter som Schackrutan, Citron, Stavnäsrutan och Fiskmåsen får nytt liv i och med de nya färgerna och några försvinner för att ge plats åt helt nya produkter som Demi och Trecolore. Alla färger kommer inte finnas tillgängliga till alla produkter men färgpaletten kommer genomsyra det mesta och varsamt fördelas där de passar bäst.
Tanken med den nya färgvärlden är även att det ska väva samman produkterna så att man kan matcha på ett helt annat sätt än tidigare. Väljer man exempelvis en ljusblå duk så finns alltid en rad närliggande färgtoner i andra produkter. Man ska inte känna sig låst och man ska kunna förändra, plocka bort och lägga till, utan att intryck eller förändring blir för stark.
Klässbols Linneväveri välkomnar er till vår nya färgvärld och ställer frågan – vilka färger är ni?

Demi och Trecolore, nyheter hos Klässbols Linneväveri.

Demi och Trecolore var de första produkterna som kom ut ur den nya färgvärlden.

Klässbols Linneväveri Nya färgvärlden Demi Trecolore

Demi kudde hellinne Klässbols Linneväveri Lena Bergström

Demi är en ny kuddserie inom inredningssegmentet, formgiven av Lena Bergström. Demi är ett fint exempel på hur man genom olika vävtekniker kan variera uttrycket. Lena Bergström berättar: ”På ena sidan är bindningen väftsatin. I denna ser man inslagsgarnet mer. På motsatt sida är bindningen panama, som ger ett mera liksidigt uttryck. Resultatet blir en textil som upplevs som enfärgad fast med oliksidig struktur. Den får mera ”kropp” i sitt uttryck”.
Demi blir en fin komplettering till tidigare sortiment inom inredningssegmentet hos Klässbols. En tacksam produkt att med enkla medel förändra uttrycket i rummet.

Gardin Trecolore hellinne Klässbols linneväveri Lena Bergström rostbrun|Color:rostbrun

Den nya gardinserien Trecolore föddes under framtagningsprocessen av det nya färgbiblioteket. Under testvävningarna med en gles varp i vitt, sand och svart med olika färger i inslaget kunde man tydligare se skillnaderna och de olika skiftningarna i respektive varpfärg. Provvävningarna presenterade vackra, skira textiler med tre vertikala ränder i kulörer som väl kompletterade befintligt sortiment och skapar möjlighet att inreda med tidlös textil. Lena Bergström säger: ”Som konsument, inredningsarkitekt och arkitekt tror jag att en färg inom tre olika valörer kan ge ett spännande färgspektra inom “samma” färg. En slags “basvara” med schattering. De vertikala ränderna förhöjer också rummet.”

Satin – en skön färgpalett servetter

Satin servett linne Klässbols Studio linneväveri

Klassiker får nytt liv med nya färger.

Det vävs för fullt i väveriet och inte bara nya produkter tas fram utan klassisiker som Daldräll, Fiskmåsen, Citron, Schackrutan, Druvklasen, Linjal och Gärdet får nytt liv i och med nya utvalda färger. 
Alla produkter finns inte i webbutiken förrän de testats för storskalig försäljning men i väveributiken i Klässbol kan man dock köpa de senaste på marknaden.

Klässbols Linneväveri Nya färgvärlden nygamla produkter

Gamla klassiker får nytt liv i och med nya färgerna. Här ser vi Daldräll, Schackrutan, Citron, Gärdet, Linjal, Fiskmåsen, Druvklasen, Satin.

Klässbols Linneväveri en ny färgvärld Linjal handdukar

På väggen i väveributiken hänger de ”nya” linjal.

Klässbols Linneväveri en ny färgvärld Gärdet handdukar

 

Gärdet duk hellinne Klässbols Linneväveri Karl-Åke Johansson olivgrön

Likaså gör Gärdet med sina utvalda färger. Har man sina favoritfärger sen tidigare så kan man nu få dem i ny tappning med nya färgnamn. Till exempel en blå heter i dag ”jeansblå” och skiljer sig något i kulören.

Klässbols Linneväveri en ny färgvärld Citron duk

Duken Druvklasen är en riktig klassiker och har även den många år på nacken och funnits i många färger.
Varför inte använda den som en väggdekoration?

Prisbelönta Gåsögakolletionen i nya färger

Duk, löpare, servetter, tabletter, kuddar och handdukar i dimgrön, dimblå, rostbrun, puderrosa, jeansblå och grafitgrå.

Gåsöga linprodukter duk löpare servetter kuddar handdukar trecolore gardin nya färger Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtensson

Gåsöga löpare nya färger Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtensson

Gåsöga linprodukter duk löpare servetter kuddar handdukar nya färger Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtensson Stavnäs hembygdsgård

Nobeldukningen

I december varje år är det åter dags för en av världens mest uppmärksammade tillställningar (läs mer)

Gastaldi sängkläder i lager

Nu finns åter ett stort sortiment av exklusiva sängkläder från Italienska Gastaldi (läs mer)

Gåsöga årets textil 2016

Gåsöga duk Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtensson

8:e februari 2016 delade ELLE Decoration ut årets designpriser på en storslagen gala på Café Opera, Stockholm. I kategorin ”ÅRETS TEXTIL” fick Klässbols Linneväveri med formgivarna Margot Barolo och Ulrika Mårtensson ELLE Decoration Swedish Design Awards för produkten/kollektionen Gåsöga.

Juryns motivering : En mästerlig och sinnrik uppdatering av ett traditionellt textilmönster.

” Vi är otroligt stolta över att vi har Margot och Ulrika bland våra formgivare och hur de på ett försiktigt elegant sätt uppdaterat Gåsögat till vad det är idag! Att börja året med att få ett av Sveriges finaste design priser känns underbart! – säger Andreas Johansson, VD, Klässbol”

Gåsöga linne duk Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtenson

Gåsöga linne servett löpare Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtenson

Gåsöga handdukar Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtenson

Gåsöga Klässbols årets textil 2016

Handla Gåsöga här

Nu i fem nya färger

Hösten 2018 uppdaterade vi färgpaletten med fem nya färger som du kan läsa om här.

Gåsöga linprodukter duk löpare servetter kuddar handdukar nya färger Klässbols Linneväveri Margot Barolo Ulrika Mårtensson Stavnäs hembygdsgård

Lin – för miljöns skull

Klassbols linneväveri servett

Redan under stenåldern kunde människor i Europa bereda lin, även om det mesta (läs mer)

Bada-kollektionen

BADA badlakan Klässbols Linneväveri Lena Bergström

Arbetet med kollektionen har pågått i 1 ½ års tid i nära samarbete med mästarvävarna Urban Johansson och Stefan Johansson. – Det är fantastiskt att få arbeta med dessa erfarna och skickliga hantverkare direkt vid vävstolarna hos Klässbols i Värmland säger Lena och fortsätter: Fokus har varit att hitta vackra och lätta kvalitéer för respektive användningsområde – handduk, badhandduk och kimono. Samtliga kvalitéer skall vara fina omanglade såväl som manglade. Kollektionen har en grafisk bas i svart, silvergrått och vitt och finns nu även

Bada handdukar hellinne Klässbols Linneväveri Lena Bergström intervall smooth smalrand ruta sand turkos

Bada handduk hellinne Klässbols Llinneväveri Lena Bergström slät/turkos|Color:slatturkos

BADA linne handduk klässbols linneväveri Lena Bergström intervall

BADA handdukar är vävda i 100% lin med olika grafiska ytor, marina oregelbundna linjer men också med de karaktäristiska Klässbolsrutorna. Kvalitén är utvecklad för att vara tunn och lite torr så att vattnet på händerna lätt kan torkas.

Bada badlakan linne Klässbols Linnevävari Lena Bergström
 

Bada badlakan hellinne Klässbols Llinneväveri Lena Bergström turkos sand

BADA badhanddukar består av en blandkvalité. Lin och en helt ny miljövänlig cellulosafiber Tencel, vars egenskaper liknar linets vilket gör dem utmärkta att kombinera vid vävning. Kvalitén är utvecklad att vara tjock men ändå lätt. Våffelbindningen skapar ett utseende nästan som små virvlar med god uppsugningsförmåga. BADA kimono är en blandkvalité i bomull och lin. Bomull för uppsugningsförmågan och linet för dess glans. Strukturen i sig är formgiven så den bildar små ”luftfickor”. Dessa fickor bildar en slags termoeffekt som håller värmen. – Jag ville utveckla en kvalité som är ett mellanting mellan tjock frottérock och en tunn bomullskimono. Syftet är att den inte skall vara för tung och att den andas.

Kimono
 
Kimono
 

BADA kimono är unisex och är avpassad för kvinnor såväl som för män. Den skall kunna fungera som ett elegant mellanplagg i hemmet för avslappnade tillfällen. Inte bara efter badet utan även för ”mys” säger Lena.

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ
Till toppen