Wanja Djanaieff - Klässbols Linneväveri

Wanja Djanaieff

Wanja Djanaieff formgivare Klässbols Linneväveri

”Att fritt efter folkkonsten tolka livet i form av starka symboler som Adam och Eva, enhörningar, fåglar, änglar, djävlar m.m. på damast är som att föra ihop två kulturarv till ett.”

”Att fritt efter folkkonsten tolka livet i form av starka symboler som Adam och Eva, enhörningar, fåglar, änglar, djävlar m.m. på damast är som att föra ihop två kulturarv till ett. De starka färgerna anpassar dem till vår tid. ‘Himmel och helvete’ är en damastberättelse i modern tappning som bejakar våra rötter. ‘Harmonika’ kompletterar den.”

CURRICULUM VITAE: 
Wanja Djanaieff  är född 1941 i Solna, Sverige. Hon tillhör en av förgrundsgestalterna inom svensk textilformgivning. Hennes intresse för textil väcktes tidigt och hon kom in på Konstfack som 16-åring, 1957. Därefter jobbade hon för Almedahls i tio år. Mellan 1970 och 1977 var hon chef för NK Designgrupp.

1972 fick hon i uppdrag att ta fram de kläder som den svenska OS-truppen skulle bära i München och Innsbruck. 1977 blev hon chef för textilfabriken Strömma och samma år startade hon Svenska Designbyrån tillsammans med Kerstin Boulogner, Boel Matzner och Aino Östergren. 1987 ritade hon personalkläder för Statens Järnvägar.

Wanja Djanaieff har även varit projektledare, lärare och professor på Konstfack under åren 1980 till 1992. Hon har dessutom haft uppdrag som handledare för Statens Industriverk där hon drivit designprojekt för svensk textilindustri. Utöver det har hon arbetat med scenografi och genom åren gjort kostymer åt olika teatrar. På senare tid har hon arbetat som frilansdesigner och sommaren 2009 skapade hon en utställning för Carl Larsson-Gården om Karin Larsson.

Håll dig uppdaterad. Bli medlem i Linneklubben!

Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och erbjudanden via vårt medlemsbrev. Fyll i er mailadress, uppdatera och invänta bekräftelse och en rabattkod på 10%!

Vi delar inte din mailadress men någon annan än den tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs om vår integritetspolicy>>

 

Välj din valuta