Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och erbjudanden via våra medlemsbrev. Fyll i er mailadress nedan.

Vi håller din mailadress för oss själva och delar den endast med tredje part som gör denna tjänst möjlig.

Läs vår integritetspolicy.

Välj valuta

Byt valuta genom att välja här vilken som passar er bäst.

Håll dig uppdaterad. Bli med i Linneklubben!

Ingrid Dessau

Ingrid Dessau och Dick Johansson Klässbols Linneväveri till höger. Nobeldukningen i full gång.

Textilkonstnären Ingrid Dessau är en av Sveriges främsta designers. Hon har prisats med flera utmärkelser och ligger bakom Nobelduken och nobelservetterna.

Genuin skånska med rötterna i den svenska hemslöjden. Efter utbildning på Tekniska skolan i Stockholm, och debututställning 1953, har Ingrid Dessau varit designer hos Kasthalls mattfabrik och senare på Kinnasand. Hon arbetade huvudsakligen med mattor och textila interiörer. Bland uppdragsgivarna fanns banker, ambassaden och museer.
Ingrid har genom åren skapat klassiska mönsterbilder och dekorer för textilier, handvävda och handtuftade mattor. Hon har prisats med flera utmärkelser och utöver alla hennes uppdrag i Sverige har hon även flitigt anlitats av internationella företag. Nobelduken och Nobelservetterna är ett i raden av uppmärksammade uppdrag för Ingrid Dessau. Här utgick hon från en liten klassisk ruta i en duk som vävts på Dylta bruk och utvecklade den. Formgivningsarbetet resulterade i traditionsbaserade dukar och servetter för vår miljö och våra modernt dukade bord. Presentationen skedde på Nobeljubileets bankett 1991 och för uppskattningen då, och utvecklingen därefter, finns bara ett ord – succé! Materialval och formgivning lyfter fram Nobelduken och servetterna till ett briljant dukningsset av mycket hög kvalitet. Duken och servetterna är närmast givna vid alla tillfällen då det festliga skall komma till uttryck. Den höga kvaliteten gör att duk och servetter också tål vardagsbruk – helt i linje med uppdragets intentioner att Nobelservisens funktionella kvaliteter skall ge enkelhet och bred användbarhet.

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ