Ingrid Dessau - Klässbols Linneväveri

Ingrid Dessau

Ingrid Dessau design av Klässbols Nobelkollektion

Textilkonstnären Ingrid Dessau är en av Sveriges främsta designers. Hon har prisats med flera utmärkelser och ligger bakom Nobelduken och nobelservetterna.

Genuin skånska med rötterna i den svenska hemslöjden. Efter utbildning på Tekniska skolan i Stockholm, och debututställning 1953, har Ingrid Dessau varit designer hos Kasthalls mattfabrik och senare på Kinnasand. Hon arbetade huvudsakligen med mattor och textila interiörer. Bland uppdragsgivarna fanns banker, ambassaden och museer.
Ingrid har genom åren skapat klassiska mönsterbilder och dekorer för textilier, handvävda och handtuftade mattor. Hon har prisats med flera utmärkelser och utöver alla hennes uppdrag i Sverige har hon även flitigt anlitats av internationella företag. Nobelduken och Nobelservetterna är ett i raden av uppmärksammade uppdrag för Ingrid Dessau. Här utgick hon från en liten klassisk ruta i en duk som vävts på Dylta bruk och utvecklade den. Formgivningsarbetet resulterade i traditionsbaserade dukar och servetter för vår miljö och våra modernt dukade bord. Presentationen skedde på Nobeljubileets bankett 1991 och för uppskattningen då, och utvecklingen därefter, finns bara ett ord – succé! Materialval och formgivning lyfter fram Nobelduken och servetterna till ett briljant dukningsset av mycket hög kvalitet. Duken och servetterna är närmast givna vid alla tillfällen då det festliga skall komma till uttryck. Den höga kvaliteten gör att duk och servetter också tål vardagsbruk – helt i linje med uppdragets intentioner att Nobelservisens funktionella kvaliteter skall ge enkelhet och bred användbarhet.

Håll dig uppdaterad. Bli medlem i Linneklubben!

Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och erbjudanden via vårt medlemsbrev. Fyll i er mailadress, uppdatera och invänta bekräftelse och en rabattkod på 10%!

Vi delar inte din mailadress men någon annan än den tredje part som gör denna tjänst möjlig. Läs om vår integritetspolicy>>

 

Välj din valuta