Stäng

Ingela Berntsson

  • Ingela Berntsson
  • Ingela Berntsson formger
  • Ingela Berntsson i sin ateljé

”När linnet manglas till glans framträder mönstret distinkt, även i en helt vit duk. Det sker genom att ljuset reflekteras olika från varp- och inslagstrådar. Går man runt bordet ett kvarts varv blir mönstret tvärtom – det ljusa blir mörkt och det mörka blir ljust. Det är magiskt.”

Ingela Berntsson är född 1950 på ön ”Stora Askerö” i Bohus län på västkusten. Efter skolan blev det vävskola och studier vid HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg, där Ingela Berntsson utbildade sig till textil designer mellan 1971 och 1975. Efter hon avslutade sina studier vid HDK kom hon till Klässbol som vävarlärling 1976. Redan från början var vävning den tekniken inom textil som intresserade henne mest. Som hon säger själv, var hon ”helt tagen” av att väva, men även av människorna på väveriet. Linne är tyget som fascinerar Ingela Berntsson mest. Hon har varit mycket intresserad av att utveckla olika tekniker för att öka uttrycksfulla krafter av den vävda bilden.

Ingela Berntsson jobbar inte bara med textil design utan även med måleri. Inte minst eftersom hon anser målning vara grunden för alla andra typer av bildproduktion. Hon har haft utställningar på bland annat: Röhsska Museum (Göteborg), Nordisk Textiltrienal och Konstforum (Norrköping).

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ
Till toppen