Klässbols Linneväveri

Här varpas det garn innan väveriet tar vid. Zophias händer på Klässbols Linneväveri

Specialprodukter och andra referenser

Känner ni till Klässbols historia så vet ni att vi tillverkar lika mycket produkter åt företag, inredare och organisationer som till privatmarknaden. Vi väver inte bara i lin utan numera även med lin och ull som exempelvis textilierna till Nationalmuseum i Stockholm som ni kan läsa om på våra webbplats.
Hur kan vi hjälpa er med specialvävningar? Vi väver större och mindre leveranser med fokus på inredningstextilier, jubileumsgåvor, minnesgåvor företagsjulklappar, bröllopspresenter, kyrkotextilier, invävda logotyper och namn, runda dukar och mycket mer. Hör av er till oss idag!

Svenska Utrikesdepartementet

Tre kronor

Sedan 1981 tillverkar vi bordslinne och servetter till alla svenska ambassader runt om i världen i mönstret ’Tre kronor’ i uppdrag av Svenska Utrikesdepartementet. Designer Sofia Vidén.

Svenska Ambassaden linneduk klässbols linneveveri design Sofia Vidén

Utdrag ur boken ”Att väva sin historia”:

Efter den näst intill chockartade utställningen LIN hos Märta Österdahl 1982 så hände otroligt mycket för LInneväveriet i Klässbol. Vi fick inrätta fler telefonlinjer i huset och självförtroendet hade växt. Strax därefter tog dåvarande chefen för Kungliga byggnadsstyrelsen Göran Faust kontakt med oss och bad om offert på linneservetter och linnedukar för svenska bestickningar runt om i världen. Detta betydde genomslag i offentligheten. Klässbols antog utmaningen. Bakom förslaget låg Astri Sampes hållning i frågan. Man hade kunnat tänka sig syntetfiber men Astrid Sampe insisterade på linne och hade pekat ut Klässbolsföretaget. För ändamålet och för det höjda kvalitétkravet krävdes en helt ny vävstol och mycket finspunnet garn. Byggnadsstyrelsens beställning innebar att kopiera de dukar svenska ambassader som Sofie Widén hade ritat på 40-talet.

Boken finns att köpa på Väveriet i både Klässbol och Stockholm samt i vissa bokhandlare online som exempelis Bokus.

Linnneduk Svenska Utrikesdepartimentet. Tre kronor Design Sofia Vidén Klässbols Linneväveri

Satelit

Senaste tillverkningen är dukar och servetterna Satelit och för design står Lena Bergström.

Satellits mönsterbild symboliserar riktningar av olika möten över hela världen. En omloppsbana av samtal kring det runda dukade bordet. Linjerna löper fram i det glänsande linet och korsar varandras vägar. Satellittrådar som bildar en väv av glädje, värme och samförstånd.

————

Nationalmuseum

Nationalmuseet möbeltyger Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin soffa från vänster Matti Klenell Mattias Stählbom Stina Löfgren Carina Seth Andersson Gabriella Gustafson

Under 5 år höll Nationalmuseum i Stockholm stängt. Anledningen var att hela muséet totalrenoverades. Det satsades stort på att ta fram unika möbler, textilier, glas, bestick med mera. Totalt har cirka 80 produkter tagits fram. Bakom designen står i huvudsak designduon TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och Matti Klenell som dessutom varit konstnärlig ledare för hela projektet. Inblandade var även gästformgivare som Monica Backström, Ludvig Löfgren, Mattias Stahlbom och Jacob Solgren för att nämna några. Många erkända varumärken var delaktiga i projektet såsom exempelvis Swedese, Gense och Källemo. På textilsidan gick uppdraget till Klässbols Linneväveri. Totalt två projekt genomfördes och ett utav dessa resulterade i möbeltyger vävda i 100% ull.

Värmlandsfödde Matti Klenell valde att göra en tolkning av Schackrutan. Matti säger: ”För egen del handlade det om att förhålla mig till Klässbolsrutan och att förnya och leka med företagets arv på ett intressant sätt. Rutorna i olika storlekar beskriver ett skimrande sökande efter en slutlig fast form. Naturligtvis låg samarbetet med Klässbol mig extra nära då jag ju är från Värmland. Det är därför en del även av mitt arv.”

Totalt togs fem olika mönster fram. Samtliga med sin egen identitet, återspeglad av respektive formgivare. Tygerna är vävda i 100% ull, vilket var förstå gången för Klässbols. Dick Johansson säger: ”Vi började med att väva i 50% lin och 50% ull, men valde sedan att väva helt i ull för att nå en mer slitstark produkt. Tygerna ska bl a användas för att klä möbler och kräver därför mer än textil som används på det dukade bordet eller i kök och bad. Det har varit en rolig och lärorik process för oss. Mönsterbilderna var krävande att få till då de är frilagda och trådarna därmed vandrar mellan varp och väft. Projekt av detta slag förflyttar alltid positioner och utvecklar produktionen. Dessutom är det en sann ära att få bidra med produkter till Nationalmuseum.”
Tyget används till möbler framtagna av Offect samt till stolsdynor avsedda för produkter från Korgmakare Larsson i Gamla Stan. Samtliga möbeltyger har också använts för att sy upp ett draperi. I detta återser man de olika mönsterbilderna, sydda sida vid sida på en bredd av 90 cm. Vilket resulterar i ett vackert, effektfullt draperi på total bredd om 4,5 meter som fungerar som rumsavdelare i restaurangen.

Väven möbeltyg design Stina Löfgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Husets Linne

Tillsammans med Jacob Solgren har vi tagit fram dukar och servetter i 100% lin till restaurangen. Mönstret är inspirerat av delar av innertaket på Nationalmuseum som är ett vackert grafiskt mönster och framträder i det naturfärgade linnet. Förutom servett och duk har Jacob Solgren formgivit handdukar till restaurangen i ett grovt, oblekt restlinne som ger den sin härliga struktur.

Ett mål för Nationalmuseum är att besökarna på muséet ska ges möjlighet att köpa delar av de specialframtagna produkterna.
Ur Klässbols Linneväveris sortiment kommer man att kunna köpa såväl servett som duk och det gör du här.

Husets linne duk servett design Jakob Solgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Foto: Pia Ulin

Husets linne linneduk och linneservett dukning 3 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand
Husets linneservett 2 Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand
Husets linne linneduk och linneservett Klässbols Linneväveri Jacob Solgren Sand

Se klippet på vår Youtubekanal

————

Hanne Vedel Spindegaarden / Danfoss Danmark

Designer Hanne Vedel och produkten Blå

48.000 artiklar vävdes upp som julgåva till de 6.000 st anställa i Danfoss Danmark. Den största ordern någonsin för Klässbols Linneväveri. Uppdraget fick vi ifrån Hanne Vedel, Spindegaarden i Danmark.

Blå ordern linne servetter tabletter Klässbols Linneväveri Hanne Vedel

98 miljoner meter blått garn gick det åt för att tillverka 24.000 st servetter och 24.000 tabletter. Arbetet i sig var en fin utmaning för företaget och en unik möjlighet att visa att vi kan ta emot riktigt stora ordrar.

Efter ”Blå” fortsatte samarbetet med Hanne Vedel och Spindegaarden.
Några av hennes produkter hittar ni webbutiken.

————

Handarbetets Vänner och Designtorget

Handarbetets Vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri samarbete linnehanddukar

HV Skola – Handdukar för Designtorget

I mer än 130 år har HV Skola på Djurgården i Stockholm utbildat framtidens konsthantverkare inom textila hantverkstekniker. 2019 var tredje året i rad där textilstuderande från den anrika textilhantverksskolan fick i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. Gemensamt med Designtorget så värnar Handarbetets Vänner om produkter som håller år efter år. Nytt för 2019 var att Klässbols Linneväveri var en samarbetspartner.
Under åtta veckor utmanade formstudenter i projektet ”Kollektion i småskalig produktion” traditionella metoder och textila material. Med utgångspunkt från Designtorgets sortiment har studenterna tagit fram en egen handduksdesign. Arbetet består av 11 nya mönsterbilder som tillverkas på väveriet i Klässbol och lanseras hos Designtorget i begränsad exklusiva upplagor.

– Att jobba med Sveriges ledande textil- och designskolor ser vi som spännande, positivt och utmanande. En viktig strategi för att hitta framtidens uppdragsgivare och kunder. Att göra det tillsammans med Designtorget gör det än mer perfekt! Säger Andreas Johansson, VD på Klässbols Linneväveri.

Handarbetets vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri linnehanddukarna
Handarbetets Vänner skola Designtorget Klässbols Linneväveri samarbete studenter

Studenter som deltagit (bild och namnföljd är ej korrekt):
Sigrid Daregård, Sofia Starborg, Julia Kåsjö, Jennie Jakobsson, Eva Mendel, Suha Ayal, Shamiran Adam, Lina Kac, Nini Maakestad, Norpan Magnus Eriksson and Lea Constan.

Läs om projektet på Handarbetets Vänner Skola webbplats

Eller på Inredningsnyhter.se

HV Ateljé

Memory hellinne Klässbols Linneväveri Ulrika Elovsson vit

Memory – överkast och kuddar

Memory är vävd i exklusiv italiensk lintråd hos Klässbols Linneväveri. Textilien finns i två kvaliteter. Den ena är jaquardsvävd, den andra flätad av satinvävda band. Båda kvaliteterna är konstruerade av Ulrika Elovsson. Hantverket har utförts av HV Ateljé. Att fläta ett större tyg av smala band kan tyckas enkelt, men tekniken är komplicerad. Mästare och gesällers precisionsarbete återspeglas i slutproduktens höga kvalitet. Både jaquarden och de vävda banden har fått en omsorgsfull traditionell  efterbehandling hos Klässbols Linneväveri. Textilierna har handtvättas i kallt vatten och därefter kallmanglats. Denna långsamma och varsamma process ger textilien en högblank och solid yta. ”Två trådar som korsar varandra är utgångspunkt för alla vävda textiliers tillkomst; där börjar min kreativa process”, säger Ulrika Elovsson. ”I samarbetet med Klässbols Linneväveri har jag velat återknyta till äldre textila traditioner. Med hjälp av olika tekniker, både high tech och low tech, kan jag tala olika ”språk” och berätta olika historier”. På bilden ser ni Memory ihop med Norrlandskuddar och BADA badlakan.

————

Fler referenser

Det Konglige Utenriksdepartement Norges ambassad. Design Ingela Bengtsson

1988 fick vi uppdraget att tillverka bordslinne och servetter till alla norska ambassader runt om i världen i mönstret ’Norway’. Design av Ingela Bengtsson.

————

Röda korset

Specialvävning Stygn till Röda korset

Klässbols Linneväveri och Röda Korset hade ett produktsamarbete kring löparen och servetten/handduken i mönstret ”Tillit”, som såldes till förmån för Röda Korset. Linneprodukterna gick i rött och vitt (bilden visar en variant i silver) och var är gjorda för julbord och festmåltid oavsett årstid.

Aldrig ensam
Tillit-kollektionen omfattar ett två-pack löpare (50×150 cm) och ett två-pack handdukar (50×70 cm) som säljs i Röda Korsets Webshop. Halva summan går till Röda Korsets julkampanj 2011 Aldrig ensam, som har som syfte att bekämpa ofrivillig ensamhet och utanförskap i vårt land.

Länk till reklamfilmen.

————

Hotellinredning

På hotellet The Dylan i Amsterdam kan ni boka en övernattning i den komfortabla suiten Klassbol, där hela rummet är dekorerat med Klässbols Bolster-tyger. Även Blakes Hotel London och The Hempel i London levererade vi tapeter, gardiner och kuddar i tyg Bolster och eget mönster. Design: Lady Weinberg

————

Mer referenser utrikes

Världsutställningen i Sevilla, Spanien
Nobeldukar och servetter, Sevilla löpare

Finska presidentpalatset 
Kökshanddukar i eget mönster

Astra, Sverige och U.S.A. 
Nobelduken och servetter med Astras logotype

Postipankki Ltd., Finland 
Bordslinne och servetter i eget mönster med logotype

————

Håll dig uppdaterad. Bli med i Linneklubben!

Bli medlem i Linneklubben!

Ta del av nyheter och erbjudanden via vårt nyhetsbrev.
Du får även 10% på ditt första köp!

Fyll i er mailadress nedan.

Vi håller din mailadress för oss själva och delar den endast med tredje part som gör denna tjänst möjlig.

Läs vår integritetspolicy.

Välj valuta

Byt valuta genom att välja här vilken som passar er bäst.