SOPHIE TÄNJER TEXTILGRÄNSERNA - Klässbols Linneväveri

Sophies Jungkvist inovationsdesign 4

SOPHIE TÄNJER TEXTILGRÄNSERNA

Under några månader har vi haft nöjet att ha studenten Sophie Jungkvist från Textilhögskolan i Borås hos oss under sin praktik. För att komma nära naturen har hon likt några andra av våra framstående designers och medarbetare bott på linneväveriets härbre Åsen som ligger vid Glafsfjordens strand. Sophie som är uppvuxen i Stockholm har även utbildat sig hos HV-Textil, och man märker direkt att hon tänker utanför boxen. Hon testar nya vägar och material i kombination med lin för att ta fram nya produkter och nya användningsområden.

När Sophie visade upp vad hon arbetat med hos oss tappade vi nästan hakan. Tredimensionell struktur, exempelvis en plissering som kan dras ut och in, produkter som ändrar utseende och funktion beroende på i vilket läge man har den.

– Jag har använt mig av olika invävda veck, elastiska garner och ibland vävt flera lager i dubbelväv för att skapa komplexa 3D strukturer. Men även en enklare struktur med flotteringar kan skapa ett tyg i två lager som dels är sammanvävda, dels går att dra isär. Allt som är möjligt att väva i en jacquardväv, och med lin i varp och väft, där dess styvhet fungerar så bra för att skapa volym. Kan man förändra ljusinsläpp, synliga färger och transparens så skulle textilen passa bra som en gardin eller en rumsavdelare, och ger man den en tredimensionell struktur så har den också bra ljudabsorberande förmågor. Samma rum skulle kunna ändras om efter önskemål beroende på hur man justerar tyget säger Sophie.

Textilierna finns att beskåda i Klässbol i mindre delar.

Sophie Jungkvist textildesigner Klässbols porträttfoto Magnus Lersten

Sophies Jungkvist inovationsdesign
Sophies Jungkvist inovationsdesign 3


Se och läs mer på externa länkar.

SVT
Arvika Nyheter (prenumeration krävs)
Portfolio
Borås Textilhögskola
HV textil

Wählen Sie Ihre Währung