Stäng
Väven möbeltyg design Stina Löfgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Textilier till Nationalmuseum

Nationalmuseet möbeltyger Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin soffa från vänster Matti Klenell Mattias Stählbom Stina Löfgren Carina Seth Andersson Gabriella Gustafson

Under 5 år har Nationalmuseum i Stockholm hållit stängt. Anledningen till detta är att hela muséet genomgått totalrenovering utav det slag vi sällan skådat i Sverige. Unik är inte enbart renoveringen utan även den stora satsning man har gjort på att ta fram unika möbler, textilier, glas, bestick med mera. Totalt har cirka 80 produkter tagits fram.

Bakom designen står i huvudsak designduon TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och Matti Klenell som dessutom varit konstnärlig ledare för hela projektet. I tillägg till nämnda formgivare har även gästformgivare bjudits in under projektets gång, Monica Backström, Ludvig Löfgren, Mattias Stahlbom och Jacob Solgren för att nämna några. Många erkända varumärken har varit en del av projektet såsom exempelvis Swedese, Gense och Källemo. På textilsidan har uppdraget gått till Klässbols Linneväveri. Totalt två projekt har genomförts. 
Ett utav dessa har resulterat i möbeltyger, vävda i 100% ull. Varje formgivare har gjort sin tolkning som återspeglas i olika mönster. Värmlandsfödde Matti Klenell har valt att göra en tolkning av Schackrutan. Matti säger: ”För egen del handlade det om att förhålla mig till Klässbolsrutan och att förnya och leka med företagets arv på ett intressant sätt. Rutorna i olika storlekar beskriver ett skimrande sökande efter en slutlig fast form. Naturligtvis låg samarbetet med Klässbol mig extra nära då jag ju är från Värmland. Det är därför en del även av mitt arv.
” Totalt togs fem olika mönster fram. Samtliga med sin egen identitet, återspeglad av respektive formgivare. Tygerna är vävda i 100% ull, vilket sker för första gången hos Klässbols Linneväveri. Dick Johansson säger: ”Vi började med att väva i 50% lin och 50% ull, men valde sedan att väva helt i ull för att nå en mer slitstark produkt. Tygerna ska bl a användas för att klä möbler och kräver därför mer än textil som används på det dukade bordet eller i kök och bad. Det har varit en rolig och lärorik process för oss. Mönsterbilderna var krävande att få till då de är frilagda och trådarna därmed vandrar mellan varp och väft. Projekt av detta slag förflyttar alltid positioner och utvecklar produktionen. Dessutom är det en sann ära att få bidra med produkter till Nationalmuseum.” Tyget används till möbler framtagna av Offect samt till stolsdynor avsedda för produkter från Korgmakare Larsson i Gamla Stan. Samtliga möbeltyger har också använts för att sy upp ett draperi. I detta återser man de olika mönsterbilderna, sydda sida vid sida på en bredd av 90 cm. Vilket resulterar i ett vackert, effektfullt draperi på total bredd om 4,5 meter som fungerar som rumsavdelare i restaurangen.

Väven möbeltyg design Stina Löfgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Förutom ovan nämnda formgivare har även andra designers bjudits in till olika delar av projektet, Jacob Solgren är en utav dessa. Tillsammans med Klässbols Linneväveri har Jacob tagit fram dukar och servetter i 100% lin till restaurangen. Mönstret är inspirerat av delar av innertaket på Nationalmuseum. Ett vackert grafiskt mönster som träder fram i det naturfärgade linnet. Förutom servett och duk har Jacob Solgren formgivit handdukar till restaurangen i ett grovt, oblekt restlinne som ger den sin härliga struktur.

Ett mål för Nationalmuseum är att besökarna på muséet ska ges möjlighet att köpa delar av de specialframtagna produkterna.
Ur Klässbols Linneväveris sortiment kommer man att kunna köpa såväl servett som duk.

Husets linne duk servett design Jakob Solgren Klässbols Linneväveri foto Pia Ulin

Foto: Pia Ulin

Dela Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google Plus
Julmarknad Skansen foto Maria Johansson/skansen

Julmarknaderna här kommer vi!

Under november och december kan ni traditionsenligt möta upp oss på Liseberg, Skansen och Voksenåsen hotel i Oslo. I år finns vi även med på Kaffekvarnens julmarknad (läs mer)

Nobel duk hellinne Klässbols Linneväveri Ingrid Dessau sand kampanj

Nobeldukningen

I december varje år är det åter dags för en av världens mest uppmärksammade tillställningar (läs mer)

Klässbols Linneväveri handduk Lin

Klässbols tvätt- och skötselråd

En fin linnevävnad som är rätt behandlad har hög vacker glans samt en sval och slät yta. Linets förmåga att ta åt sig vatten gör det till ett oöverträffat material i såväl toalett- som kökshanddukar. (läs mer)

Producerad av Kreatörerna & Web Kreativ
Till toppen